
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 kg polohrubej múky, 2 vajíčka, 4 stredne veľké zemiaky - uvarené v šupke, 0,5 l kyslého mlieka, 1 kyslá smotana (250g), kvások, sol, 1 bambíno alebo tavený syr, cca 500 g syru plus údený syr na posypanie cca 150 g
POSTUP PŘÍPRAVY
Prichystáme si kvások z vlažného mlieka a droždia (izbovej teploty), trochu cukru a soli. Zamiešame všetky prísady a urobíme cesto, ktoré sa nelepí. Ja som pridala aj hladkú múku, nemala som kyslé mlieko, išlo iba plnotučné a výsledok bol ok. Môže sa pridať bambíno do cesta, ale nemusí.. Je to na Vás..
Cesto necháme kysnúť cca pol hodinku. Nastrúhame si syr.
Cesto si rozdelíme na viacej častí - na 4 až 6 častí. Podľa toho, akú veľkú máme dosku a priestor.
Jednu časť rozvalkáme na tenulinké cesto, posypeme syrom, preložíme napoly, opať posypeme syrom a preložíme ešte raz. Vykrajujeme kolieska. Potrieme vajkom so soľou a údeným syrom. Prípadne kmínom alebo sézamom. Podľa chuti.
Ja som tieto pagáčiky robila tak, že som si cesto porozdelovala a jednu časť som ešte rozdelila na 4 kusky. Každé som vyvalkala na tenučko, posypala syrom, prikryla druhým plátom, opäť posypala. Potom tretí plát a syr a potom štvrtý.
Ak to nie je jasne písané, tak sa pýtajte :-)..
Dobrú chuť :-)
PS: tieto pagáčiky sa dajú robiť aj ako oškvarkové - neviem či to nie je povodne recept z oškvarkových pagáčikov.
![]() |
ďalšia |