Boršč-náš tradičný silvestrovský



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

asi 3/4 kg bravčového pliecka(ja som mala teraz stehno),cvikla(mala som 1/2 väčšej),3 mrkvy,1 petržlen,trocha zeleru-koreňa,2 hrste kyslej kapusty,1 hrsť sušených húb,20 dkg fazule(dávam červenú,ale teraz som mala len bielu),worcestrová omáčka,muškátový orech na ochutenie,feferónka-ja som dala chili papričky,ale len trochu

POSTUP PŘÍPRAVY

Robila som ho včera večer,lebo je lepší keď postojí ale fotila som ho ešte včera.Dnes už má krásnu cviklovú farbu a chutí výborne.

nachystáme si zeleninu,pokrájame na kocky cviklu,petržlen a zeler
asi tak 20 dkg fazule som si dala variť už predtým,takže tu je už scedená a aj trochu rozvarená,lebo som na ňu nejako zabudla
a namočíme si za hrsť sušených húb,ktoré potom posekáme na menšie kúsky,kto chce väčšie kúsky sekať nemusí
a zo suda si vyberieme zo 2 hrste kyslej kapusty.Ja som našu premývala vo vode,lebo je dosť kyslá a takisto posekať na menšie kúsky
a tentokrát som si ho na dohováranie mamy obohatila ešte aj klobásou,pravou domácou,ale inak tam klobása nemá byť preto som ju do prísad ani nepísala.Ale zase nič zlého tam nenarobí
mäso si pokrájame na kocky a dusíme na masti popraženej s 1 cibuľou a červenou paprikou.Nezačala som fotiť od začiatku,ale aj tak je toho dosť.Samozrejme osolíme a okoreníme.
mäsko sa dusí a tak do toho pridáme 1 masox alebo hovädzí bujón
a 3 PL paradajkového pretlaku
a pridáme pokrájanú zeleninu,nech sa dusí spolu s mäsom
po chvíľke dusenia podliať asi 1/2 l vody a ďalej variť
a znova po chvíľke pridať aj posekané huby
pridať aj kyslú kapustu a doliať vodou do plna a variť.
variaci sa boršč ochutiť worcestrom
a aj troškou chili ale len tak aby to nebolo veľmi štipľavé
no a samozrejme 100x ochutnať a keď je mäsko už skoro uvarené pridala som aj klobásku ns kolieska 2 nožičky
no a keď je aj klobása polouvarená pridať nakoniec uvarenú fazuľu
ja ho ešte zahusťujem zápražkou,nefotila som celú lebo aj tak je postup dosť dlhý,ale popražím si asi 1a1/2 PL polohrub.múky v suchom hrnčeku so štipkou soli do ružova a zalejem to studenou vodou a toto vlejem do boršču
tu je už premiešaný s kyslou smotanou v tanieri na ochutnávku pre môjho mužíčka.Ja boršč varím vždy deň vopred lebo na druhý deň je oveľa lepší,ale keďže som chcela fotiť tak musel chutnať,ale upozorňujem na druhý deň vyzerá úplne inak
a prvá ochutnávka,len sa sťažoval,že ho nútim jesť hneď horúci a to on nerád,ale čo už.