Naše bobaľky (opekance/ pupáky) - delikatesa



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cesto: 900g hladkej múky, 100g polohrubej múky, 250ml mlieka, 1 kocka droždia, cca 250ml vody, 1 ČL soli, 1 ČL cukru, 100ml oleja, 50g masla, 1 vanilkový cukor, dochutenie: mletý mak, škorica(škoricový cukor), med, kr. cukor, vanilkový cukor, hrozienka namočené v rume

POSTUP PŘÍPRAVY

Do vlažného mlieka dáme lyžičku cukru, pridáme droždie necháme napučať. Kvások prilejeme do múky, prídáme vlažnú vodu, vlažný olej, cukor a vypracujeme cesto. Necháme podkysnúť v teple. Potom si z cesta zoberiem kúsok, vyšúľame na dlhý šúľok a krájame asi centimetrové kúsky, ktoré dáme na pekáč. necháme podkysnúť a upečieme na cca 190-200° do zlata. Potom si pripravíme makovú "plnku". Mak zavaríme vriacou vodou a dochutíme podľa chuti. Potom si dáme do hrnca zovrieť vodu a ňou polejeme bobaľky, necháme pár sekúnd vo vode, zamiešame, aby každá bobaľka nasiakla trochu vody a zcedíme. Bobaľky dochutíme makovou "plnkou" , pridáme hrozienka a necháme chvíľu odležať. Pred podávaním kto chce, môže opražiť trošku masla a ním poliať bobaľky na tanieri.