Americký chlebík priateľstva



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

kryštálový cukor, polohrubá múka, mlieko, olej, 3 vajíčka, PDP, sóda bicarbóna, soľ, prísady - orechy, hrozienka, posekaná čokoláda, škorica, sušené ovocie, ja som dávala aj roztlačený banán a gaštanové pyré alebo postrúhané jabĺčka...a hlavne je potrebný kvások, ktorý dostanete a aj vy potom darujete...

POSTUP PŘÍPRAVY

Podobný recept sa tu na MMB objavil ako Vatikánsky chlebík priateľstva, ale keďže mám iný postup, dávam sem ten môj, ktorý mám od 94 roku. K tomuto receptu potrebujete kvások, ktorý Vám niekto daruje, nedá sa posielať poštou, dá sa dodať len osobne, preto maminy, ktoré bývajú v PN a majú záujem, rada sa oň podelím. Ja mám v utorok desiaty deň, vtedy sa kvások delí. Keď ho nemám komu dať, tak normálne zarobím chlebík z celého množstva, momentálne som ho dvakrát piekla ako mufiny. Tu je postup:


1.deň - nerobiť nič (myslí sa s kváskom, nie v domácnosti),
2.deň - premiešať, ja používam drevenú varešku,
3.deň - premiešať,
4.deň - premiešať,
5.deň - preliať kvások do väčšej nádoby a pridať - 1 šálku teplého mlieka, 1 šálka kryš. cukru, 1 šálka polohrubej múky ,
6.deň - pomiešať vareškou,
7.deň - pomiešať,
8.deň - pomiešať,
9.deň - pomiešať,
10.deň - pridať 1 šálku kryš. cukru, 1 šálka polohrubej múky, 1 šálka teplého mlieka.

Po vypracovaní odoberieme 1 šálku a tú rozdelíme na 3 časti, 1 si ponecháme a 2 darujeme priateľom.
K zvyšnému cestu pridáme - 1dl oleja, 2 šálky polohrubej múky, 3 vajcia, 11/4 PDP, 1/2 KL sódy bikarbóny, 1/4 KL soli. Dobre vypracujeme mixérom. A podľa chuti pridáme sekané orechy, hrozienka, posekanú čokoláda, sušené ovocie a ako som písala, skúšala som aj roztlačený banán, gaštanové pyré, alebo postrúhané jabĺčka. Necháme 1 hodinu odstáť, pečieme pomaly 40-45 minút vo vymastenej a múkou vysypanej forme ( na plechu alebo 2x v bábovkovej forme). Kvások nedávame do chladničky, ani neprikrývame. V lete, keď je teplo, musím mu niekedy doliať trošku mlieka, aby nevyschol. Keď nemáme čas ho upiecť v ten deň, nič sa nestane, len treba pridať mlieko, lebo kvások vysychá, niekedy sa mi stane, že zabudnem, ktorý je deň, ale v pohode, nič mu nebolo, len mlieko nesmie byť studené.

10. deň - do kvásku pridáme cukor, múku, mlieko, z každého po šálke. Vymiešame. Odoberieme kvások na ďalšie pečenie.
K zvyšnému cestu pridáme múku, olej, vajcia, PDP, sódu bicarbónu a soľ - množstvo je v hore uvedenom postupe. Vypracujeme s mixérom.
Pridáme podľa chuti rôzne suroviny - ja som dala sušené marhule, hrozienka, posekanú čokoládu, posekané orechy, 2 roztlačené banány. Premiešame a necháme stáť 1 hodinu.
Po hodine dáme buď na plech, alebo urobíme mufiny a biskupský chlebíček. Formu a plech vymastíme a vysypeme múkou alebo kokosom. Môžeme ho tiež piecť ako bábovku. Piekla som na 160 st., treba vyskúšať špajdlou, mufiny cca 20 minút, chlebíček o niečo dlhšie.