Bratislavské tyčinky / štangličky trochu inak /



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* 12 PL pr.cukor * 2 vajcia + 1 žĺtok * kora z 1 citróna * 2 PL zlatý klas * 3 P ml.orechy * .......... Poleva : * 1 bielok * 12 P pr.cukor * 1 PL citr.šťava * ......... Nepovinný dekor : * sekané orechy, mandle v karameli, čokoládová ryža * .............. 1 P = 250ml

POSTUP PŘÍPRAVY

- mám jeden skvelý časopis vianočného pečenia bez použitia váhy - sú tam super recepty - toto je jeden z nich - je to taká obdoba štangličiek - akurát trošku jednoduchšia, ale rovnako chutná - u nás sa udomácnil a pečiem to každý rok na Vianoce ... jasne, že nie sú také krásne ako klasické štangličky, ale mne sa páčia také "pokrčené" :))

- do misky si dáme pr.cukor - takéto mierne navŕšené polievkové lyžice
- k cukru pridáme 2 bielka a vymiešame vareškou do hustej peny
- pridáme žĺtka, cit.koru, zlatý klas a ml. orechy ..... / orechy si odmeriavam takto - do šálky si nasypem nemleté - odmeriam po 250ml a tie potom zomeliem/
- poriadne vymiešame a vznikne nám takéto lepivé cesto - / v povodnom recepte sa má vyvaľkať na prac.doske a krájať tyčinky, ale ja po skúsenostiach s týmito štangličkovými cestami som si to zjednodušila - viď nižšie /
- vytiahneme sáčik na zdobenie s najvačšou zdobičkou - keďže ja také nič nemám iba ten nádstavec - tak si to vždy narvem do sáčika od mlieka, sáčik naplním cestom
a na papier na pečenie vytláčam tyčinky - dáme piecť - teplota 125 stupňov - suší sa to asi 30-35 min - záleží od rúry
- upečené
- po upečení to takto krásne zlúpnete a zo spodu je jemne hnedkasté - ozaj jemne
- tu sú všetky pripravené a čakajúce na polevu - ktorú si pripravíme takto :
- bielko , pr.cukor a citr.šťavu vymiešame vareškou do lesklej hmoty
takúto
a malou lyžičkou to tam už iba natriem - tu už možete skončiť a nechať zaschnúť tak ako je, alebo hneď posypeme sekanými orechami - alebo čo kto má rád
- ja som si to hneď posypala
a iný pohľad -
no a chutia podobne ako štangličky