
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
5 žĺtkov, 45 dkg práškového cukru, 8 dkg hladkej múky špeciál, 1 lyžička salajky
POSTUP PŘÍPRAVY
Tak tento receptík som najskôr objavila na internete, tam sa volal Duša a neskôr, keď som kúpila Salajku, tak na jej obale sa volal Nocľažníky. Rozdiel medzi nimi bol len vo výbere múky, v jednom bola hladká a v druhom polohrubá. Vybrala som si tú hladkú múku.
Vymiešame žĺtky s 25 dkg práš. cukru a salajkou- Jelenia soľ, necháme aspoň 12 hodín stáť. Teda najlepšie cez noc. Ja som zarobila večer a piekla až na druhý deň na večer. Potom pridáme zvyšný cukor a múku, naberie to konzistenciu cesta na vaľkanie. Vyvaľkáme medzi dvoma fóliami na 0,5 cm a vykrajujeme rôzne tvary - najlepšie čo najmenej členité, teda napr. srdiečka. Pečieme v mierne vyhriatej rúre do bleda, na papieri na pečenie. Ja som piekla na 180 C. Pečie sa to dosť rýchlo, koláčiky napuchnú a vo vnútri ostanú duté. A pre tých čo nemajú skúsenosť so salajkou - je to silná aróma pri zarábaní a aj pri pečení, ale po upečení už nič necítiť.
Moja skúsenosť - vykrajovať radšej menšie tvary - najviac sa mi osvedčila tá malá kvetinka. Prvé som mala dosť vysoké, potom som vaľkala cesto radšej na menšiu hrúbku.
Neviem prečo, ale zopár sa mi "roztieklo" - teda vlastne nemali tak pekný tvar ako by mali mať - možno sa nemá hneď otvárať rúra - neviem, praxou sa naučím. Ale nevadí, aspoň mali rodinní príslušníci čo "koštovať".