Zemiakové venčeky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 až 550g polohr. múky, 42g čerstvého droždia (najradšej používam tie v modrom obale), soľ, mlieko, cukor, 200g (4-5 ks) uvarených a nastrúhaných zemiakov, 6 PL oleja, 2 PL nastrúhaného syra, 3 - 4 PL vody na potretie 1vajice + soľ rozšľahané na posypanie syr, sézamové semienka, mak, rasca... (osobne robím syrové, sézamové a makové)

POSTUP PŘÍPRAVY

Z mlieka tak 2 dcl, droždia, soli a 1 ČL cukru kryšt. si pripravíme kvások a necháme nakysnúť. Pre začiatočníkov píšem, že mlieko musí byť teplé, ani vriace, ani studené, inak sa nespravý dobrý kvások!!!
V miske zmiešame na strúhadle (veľké oká) postrúhané zemiaky, múku, kvások, olej, dobrú štipku soli, vodu a nastrúhaný syr. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré prikryté necháme na teplom mieste 20 minúť kysnúť.
Potom z cesta na pomúčenej doske urobíme šúlok. Tento krájame na malé diely asi 1 cm hrubé, z nich ušúlame dlhé tenké válčeky a po dva spletáme a stáčame do kruhu. Konce dobre pritlačíme aby sa venčeky netrhali. Ukladáme na plech na mastný papier na pečenie, potierame rozšľahaným vajíčkom a posýpame ľubovoľne podľa chuti, syrom, alebo sézamom... Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stup. dozlatista.