
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
250 g polohrubej múky
2 vajcia
1/2 l mlieka
1 kocka kvasníc
2 PL kryštálového cukru
štipka soli
1 dl oleja
za hrsť ovsenných vločiek
POSTUP PŘÍPRAVY
Z kvasníc, cukru a trochy mlieka vytvoríme kvások.
Vo väčšej nádobe zmiešame múku, vajcia, mlieko, ovsenné vločky.
Do vymiešanej zmesi pridáme kvások, trochu oleja a cukor a dobre vymiešame.
Cesto musí byť redšie, asi také ako pri palacinkách.
Dáme ho minimálne na pol hodiny nakysnúť. Cesto nakysne minimálne do raz toľkého objemu a bude veľmi krehké.
Potom dolky už len vypražíme na máličko poolejovanej panvici.
![]() |
surovniny potrebné na dolky |
![]() |
Z kvasníc, cukru a trochy mlieka vytvoríme kvások. |
![]() |
Vo väčšej nádobe zmiešame múku a vajcia. Nádoba musí byť naozaj veľká, pretože cesto veľmi nakysne - minimálne jeden násobok svojho pôvodného objemu. |
![]() |
pridáme mlieko a ovsenné vločky |
![]() |
Do vymiešanej zmesi pridáme kvások, trochu oleja a cukor a dobre vymiešame. Namiesto cukru môže byť kľudne med, nam momentálne chýba, tak som dala cukor. Veď tie 2 lyžice nikomu neuškodia. |
![]() |
Cesto musí byť redšie, asi také ako pri palacinkách. |
![]() |
Nádobu zakyjeme a necháme cesto najmenej pol hodiny kysnúť. Pokiaľ máte v kuchyni chladno a potrebujete, aby cesto rýchlejšie vykyslo, stačí dať pod nádobu inú misku s horúcou vodou ako ja dnes. |
![]() |
Po vyksnutí je cesto veľmi jemné, čoho som na prvý-krát zľakla, ale je to tak správne a dolky budú úžasne ľahké a chutné. |
![]() |
Cesto naberáme polievkovou lyžicou na jemne olejom potretú panvicu. (toho oleja odporúčam naozaj máličko, inak budú dolky mastné a ťažké na žalúdok). Ja som mastila asi 3 x počas celého pečenia |
![]() |
Tak a už je hotovo, zostáva už len ozdobiť podľa vlastnej fantázie. Ja som mala v chladničke černice tak som ich roztlačila spolu s práškovým cukrom....mňam! |