Výborný Guláš



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg ľubovoľného mäsa (alebo kombinácia viacerých druhov mäsa, napr bravčové + hovädzie), 0,5 kg cibule (čím viac cibule, tým lepšia chuť, kľudne môže byť toľko cibule, koľko mäsa), 40 g mletej červenej papriky, 2 rajčiny, 2 zelené papriky, 0,5 až 1 kg zemiakov, 4 strúčiky cesnaku, drvený kmín, čierne korenie, prípadne čili paprika, majoránka, gulášové korenie (nemusí byť), prípadne hríby

POSTUP PŘÍPRAVY

Cibuľu smažte do zlatista alebo mierne hnedasta, pridajte zeleninu a smažte kým zmäkne a poriadne sa vysmaží, odstavte hrniec na bok a prisypte mletú č. papriku, pomiešajte. Dajte hrniec na oheň a pridajte mäso, osmažte ho do hnedasta, pridajte soľ, koreniny, pretlačený cesnak, podlejte mäso trochou vody (do 2/3 mäsa) a duste. Často miešajte. Keď je mäso takmer mäkké, zalejte ho vodou a varte. Pridajte zemiaky, prípadne hríby a varte, kým nebudú zemiaky mäkké. Zásmažka nie je potrebná, ak dodržíte pomery, alebo podľa potreby.


Takýmto istým postupom môžete pripraviť aj Držkovú polievku. Len s tým rozdielom, že predvarené držky treba osmažiť len veľmi krátko, pridajte koreniny, posmažte, zalejte vodou a varte asi hodinu. Zemiaky nepridávajte.Pridajte zásmažku.

Ak chcete, môžete si urobiť verziu kotlíkového gulášu, ktorý obsahuje málo vody. Ten má byť hustý, to znamená, že mäso neustále treba dusiť a nezaliať na záver vodou, ako vo vyššie uvedenom recepte na guláš. Podávajte s knedlou.

Dobrú chuť!