Čerešňová bublanina

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
300 g polohrubej múky * 150 g práškového cukru * 140 g roztopeného masla * 2/8 l mlieka * 2,5 dcl mlieka * 2 vajcia * ½ balíčka prášku do pečiva * ovocie
POSTUP PŘÍPRAVY
Véééééľmi jednoduchý ako sa na bublaninu patrí :-) Jediné, čo sa v našej domácnosti nepatrilo, bol fakt, že som tentokrát piekla sama samučká bez dcérky, pretože bola s ockom na "cyklistickom" výlete, ale zaujímavé bolo zistenie, že som ho mala urobený za 20 minút, čo sa mi s dcérkou nemôže v žiadnom príhode stať :-).
 |
1. V mise zmiešame vajcia, cukor, múku...... |
 |
2. ... pridáme roztopené maslo.... (koláč nebude suchý, ale vláčnejší a jemnejší) |
 |
3. Pridáme vlažné mlieko. |
 |
4. ... kypriaci prášok - stačí polovička, aby bublanina nebola zbytočne horká... |
 |
5. Čerešne umyjeme, odkôstkujeme a rozkrojíme napoly. |
 |
6. Do vymastenej a múkou posypanej formy vylejeme cesto, malo by byť skôr hustejšie, aby čerešne neklesli na dno formy. Ak ho máte riedke, pridajte múku. |
 |
7. Poukladajte čerešne. |
 |
8. Čerešne kladieme "chrbátikom" dole, aby z nich šťava nevytiekla. |
 |
9. Posypeme vanilkovým alebo škoricovým cukrom, resp. obyčajným kryštálovým cukrom zmiešaným s mletou škoricou. |
 |
10. Koláč upečieme. Piekla som ho pri 180 stupňoch asi 25 minút. |
 |
11. Ako som spomínala o pár bodov vyššie v bode 8., šťava z čerešní nevytiekla a koláč ostane príjemne šťavnatý. Ak máte menšiu okrúhlu formu, bublaninu urobte z polovičnej dávky. |
 |
12. Upečený koláč nechajte vychladnúť. Ja ho ešte postraším práškovým cukrom a ozdobím šľahačkou alebo prelejem pudingom. Brú chuť! Samozrejme, ovocie si zvoľte aké chcete podľa sezóny. |
 |
13. Na tanier naraanžujem čerešne prepichnuté špáradlom a šplechnem trocha šľahačky. |