Medovníčky (zaručene mäkké po upečení) - pre Miu z D. :-)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

560 g hl. múky T650 (preosiatej), 280 g práškového cukru, 4 polievkové lyžice medu, 4 vajíčka, 1 polievková lyžica sódy bikarbóny. Nejde tam žiadne perníkové korenie - ževraj by niektoré deti mohli byť alergické. Ale kto chce, trošku škorice alebo perníkového korenia môže dať - ale aj bez toho sú naozaj chutné. (Tento recept mala na Bábätku pred pár rokmi Sylvia Bodláková - a odkedy som ho vyskúšala, robím už len tieto medovníčky - a nielen na Vianoce, moje deti ich majú veľmi radi - a keď ešte použijeme formičku mackov, vyjedia ich raz-dva). Niekedy dávam časť múky grahamovej - aj s tou sú chutné. A hladkú múku použijem hocijakú, akú práve mám, aj výberovú. Neviem, aká je výhoda tej T650.

POSTUP PŘÍPRAVY

Všetko dobre vymiešame. Necháme 12 hodín postáť v umelohmotnej nádobe (napr. z rána do večera alebo naopak). 3-4 krát premiesime. Pred premiesením posypeme trochou hladkej múky (tým sa množstvo múky v ceste zväčší, a teda sa netreba báť toho množstva sódy bikarbóny). Na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm. Vykrojíme medovníčky a ukladáme na vymastený plech (alebo na papier na pečenie). Potrieme vyšľahaným žĺtkom (alebo celým vajíčkom). Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 8 min. Čas pečenia závisí od veľkosti medovníkov. Je to výborná desiata či olovrant aj počas roka. Zatvorené v plechovej nádobe vydržia asi 6-7 dní.

Všetko zamiešať, vaľkať a capkať a vykrajovať a posýpať múkou - takto sa vydržíme hrajkať dlho, preto budú potom také dobré!
Pridáme trošku sústredenia a trpezlivosti...
...a výsledok bude sladký.