Tradičné original talianske lasagne bolognese podľa najtajnejšieho receptu



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

olivový olej, cibuľa, petržlen, mrkva, zeler, červené víno, veľká konzerva / alebo dve-tri malé / talianskych prelisovaných paradajok vo vlastnej šťave, mleté mäso, voda, bazalka, muškátový orech, soľ, čierne korenie, mlieko, maslo alebo margarín, hladká múka, plátky bravčovej šunky, plátky tvrdého syra, balíček pravých talianskych cestovín - lasagne, pravý parmezán syr.... a nakoniec veľa peňazí na to všetko a chuť urobiť najlepšie lasagne pod slnkom :)

POSTUP PŘÍPRAVY

1. je potrebné ráno byť dobre vyspinkaný, oddýchnutý, a mať chuť si urobiť predprípravu / ja to robím deň vopred / - omáčku bolognese.
Dáme do veľkého hrnca olivový olej, orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku / ja mám na to malý mixér, kde si to všetko posekám na drobno /, pridám nadrobno posekanú mrkvu, zeler a petržlen a miešam až kým mi táto zmes poriadne nezhnedne.

Potom pridám mleté mäso, osolím, pridám čierne korenie, poriadne premiešam a chvíľu varím, potom pridám 2 poháre červeného vína / zvyšok flaše pomaly vypijem, aby som mal trpezlivosť kým sa omáčka dovarí :) / a nechám aspon polhodinku na miernom ohni prevrieť. Nakoniec pridám dve - tri malé talianské prelisované paradajky v štave, nechám prevrieť aspon polhodinku. :)

Potom pridám v rovnakej mierke, čiže 2-3 prázdne plechovky od rajčín VODY a nechám asi hodinku, hodinku a pol poriadne prevrieť na miernom ohni za občasného miešania pod pokrievkou. Nakoniec odstavím a odložím do chladničky. / nemusí sa čakať s robením lasagní až do druhého dňa, ja to robím len zo zvyku :) /

2. na druhý deň vyberiem tuto omáčku z chladničky a ideme robiť lasagne. Pripravím si k tomu balík talianskych cestovín - lasagní / nevarím ich / , na platky nakrájanú bravčovú šunku / najlepšie kockatá šunka / , na plátky nakrajaný eidam syr a pekne hranatý a dostatočne vysoký pekáč, kde to všetko uložíme, tak aby sa nám to počas pečenia v rúre nevylialo. Už nám chýba iba bešamelová omáčka, takže si dáme rozpustiť maslo, alebo margarín do hrnca, potom pridáme hladkú múku a neustále miešame a nakoniec pridáme asi 3-4 poháre mlieka, muškátový orech a soľ a neprestaneme miešať až kým nám nezačne hustnúť a okamžite skladáme z ohna a ideme sa pústiť hned do lasagní.

Do vymasteného pekáča dáme naspodok jednu varešku omáčky bolognese / tieto vrsty omáčky bolognese dorážame až ku krajom pekáča v čo najtenšej vrstve po celej ploche pekáča - Dôležitééé !!! / , na to poukladáme pekne natesno cestoviny lasagne / NIE UVARENE !!! / na celú plochu, na to znova varešku bešamelu, potom varešku omáčky bolognese, na celú plochu poukladáme šunku nakrájanú, na to syr nakrájaný, potom varešku bešamelovej omáčky na celú plochu, zase omáčku bolognese, plátky cestovín, varešku bešamelu, varešku omáčky bolognese, plátky šunky, plátky syra, bešamel omáčka, omáčka bolognese, plátky cestovín, bešamel a omáčka bolognese NAKONIEC!!! ja to ešte pred vložením do rúry posypem strúhaným pravým parmezánom. A dáme piecť asi na 40 minút pri 180 stupňoch.

Neviem či som to napísal zložito - tie vrstvy kládenia, ale ak to zhrniem, nakoniec by ste mali mať 3 vrstvy cestovín, 2 vrstvy šunky a 2 vrstvy tvdého syra. Ak je tak...je dobre... :)

Potom vyberieme a podávame ihneď alebo nechám vychladnúť a podávam neskôr alebo na druhý deň na tanieri / mala by to byť pevná súvislá kocka / poliate šlahačkovou smotanou a zvyšnou omáčkou bolognese a parmezánom, dávam si to zohriat na pár minút do mikrovlnky a papám. :)

Pošlite či Vám to vyšlo ...Dobrú chuť :) :) :)

P.S. : To foto nie je moje, len to asi tak približne vyzerá...