Jeme pravy med?!



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Vela sa o tom hovori, tak skuste si overit:)

POSTUP PŘÍPRAVY

Aby ste mohli z medu využiť jeho vzácne látky, musíte jesť skutočný med. Dajte si pozor, aby ste kúpili med a nie len obyčajný cukor.

Med je najzdravšie sladidlo, pretože obsahuje iba prírodný cukor. Pravý med by nemal byť zmiešaný s rafinovaným cukrom, pretože by sa znehodnotil. Niektorí výrobcovia však rozmýšľajú inak. Prvé zmienky o falšovaní medu pochádzajú ešte z antických dôb, keď ziskuchtiví obchodníci ponúkali miesto medu zahustenú hroznovú šťavu.

Neskôr sa podvodníci naučili zahusťovať roztoky cukru. V súčasnosti sa na túto nekalú činnosť využíva najmä repný a trstinový cukor, invertný cukor získaný úplným rozkladom bežného cukru alebo zmes glukózy a fruktózy (tzv. izoglukóza) pochádzajúca z kukuričného či zemiakového škrobu. Pri pohľade na fľašku medu v obchode či na trhu sa nedá zistiť, či je med pravý. Existuje však viacero overených postupov, ktoré odhalia falšovanie medu aj v domácich podmienkach. Cena pravého včelieho medu sa momentálne pohybuje okolo 140 Sk za kilogram (0,7 litra). Ak natrafíte na podstatne lacnejší produkt, malo by to v nás vzbudiť podozrenie.

Farba medu sa mení od takmer bezfarebného až po tmavohnedý. Jeho konzistencia môže byť kvapalná, viskózna, ale aj kryštalická. Chuť a vôňa medu bývajú veľmi rozmanité, avšak všetci poctiví včelári sa zhodnú na tom, že pravý med pri ochutnaní „škriabe v hrdle“. Pri prelievaní pravého medu si možno všimnúť, že sa vďaka svojej tuhosti ukladá v novej nádobe v akýchsi záhyboch (podobne ako splývajúca látka). Hovorí sa tomu, že med „falduje“. Podobne med riedený vodou pri liatí vytvára jamku. Príliš riedky med, ktorý nemá tendenciu kryštalizovať, bude s najväčšou pravdepodobnosťou falšovaný.

Naše babičky si zvykli overovať pravosť medu pomocou atramentovej ceruzky. Postup bol jednoduchý: ceruzka ponorená do falšovaného medu spôsobila jeho sfarbenie do modra, no pravému medu neublížila. Dnes sa už také atramentové ceruzky nedajú kúpiť, ale test s jódovou tinktúrou má podobný princíp. V malom hrnčeku povaríme lyžicu medu spolu s lyžicou vody. Po vychladnutí pridáme do roztoku kvapku jódovej tinktúry. Ak tekutina stmavne, je to dôkaz, že med je falšovaný.