Pajgle



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Tento recept som dostala od mojej známej..iné ani nerobím.Takže poďme na to: 500g hladkej múky,100g práškový cukor,3/4 Hera,2 žĺtky,1,5-2 dl mlieka,1 kocka droždia,štipka soli,citrónová kôra-nastrúhaná, rum....pardón UM.Plníme makom,orechami,kakaom,tvarohom..kto má ako rád. maková plnka: mak sparíme s cukrom a mliekom,pridáme trošku rumu a necháme vychladnúť. Orechová plnka.Orechy sparíme s mliekom,cukrom a pridáme rum. tvarohová plnka: tvaroh vymiešame so žĺtkom,pridáme cukor a citrónovú kôru.môžme pridať aj hrozienka /moji ich nemajú radi,nedala som/

POSTUP PŘÍPRAVY

Zarobíme si kvások.Medzitým si preosejeme múku,cukor,pridáme 2 žĺtka,Heru,,soľ a citrónovú kôru.Pridáme kvások a vypracujeme cesto.ja si ho dávam miesiť do pekárne.Necháme vykasnúť,rozdelíme na 4-5 častí a plníme plnkami.Zvinieme do rolády,potrieme žĺtkom a pečieme na 200°C....cca 20 minút /každý podľa svojej rúry/.po vytiahnutí z rúry potrieme roztopeným máslom.Vychladnuté krájeme,pocukrujeme a papkáme.

Také nohy sa z cesta dajú vytvoriť
a takto mizli z plechu.....
Tak tu je tvaroh jeden kauflanďácky../.dávam ho aj do plniek./....pridám 2 žĺtky,citrónovú kôru a cca 4-5 PL práškového cukru.Ale cukor kto,ako má rád.Vymiešam vidličkou,nie šľahačom...a plním cesto,ktoré si rozvaľkám na silikónovej podložke.Boky cesta treba zvinúť trošku z obidvoch strán,prvé rolovanie s rukou,aby sa začala tvoriť roládka a potom s podložkou dorolujem celú roládu.Rukami ešte dotvarujem nedostatky,preložím na plech a potriem len žĺtkom.Potom závin popichám vidličkou a pečiem.