Čokoládoví slimáci z krehkého cesta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300 g hladkej múky, 200 g masla, 100 g práškového cukru, strúhaná kôra z 1 citróna, 1/2 balíčka vanilkového cukru, lyžička práčku do pečiva, štipka soli, 2 lyžice jemne strúhanej čokolády, 1 balíček vanilkového cukru. Okrem toho žĺtok na potretie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Z múky, prášku do pečiva, 1/2 balíčka vanilkového cukru, štipky soli, citrónovej kôry a masla vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na dva rovnaké diely. Do jedného zapracujeme vanilku, do druhého jemne strúhanú čokoládu. Obe cestá dáme odpočinúť na 1 hodinu do chladničky.
Po 1 hodine ich vyberieme z chladničky a každé zvlášť vyvaľkáme cez fóliu na plát o hrúbke 3 mm.
Vanilkový plát potrieme žĺtkom, zakryjeme čokoládovým plátom, prejdeme ešte raz valčekom a potrieme žĺtkom. Zavinieme do závinu. Nakrájame na 0,5 - 1 cm kolieska, ktoré rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Kolieska potrieme žĺtkom a mali by sa posypať hrubo nasekaným kostkovým cukrom - ja som tento krok vynechala. Pečieme v predhriatej rúre pri 190 C 10 - 12 minút. Po upečení necháme vychladnúť na plechu.
Sú veľmi krehké a vláčne. Z tejto dávky mi vyšlo cca 50 ks slimáčikov

Zdroj: Časopis "Dobrou chuť"