Papriková soľ



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg kápie *
250 g soli

POSTUP PŘÍPRAVY

Je to vynikajúca prísada do jedál namiesto obyčajnej soli. Používam ju na osolenie polievok, omáčok, mäsa, pečene, húb, nátierok ... (Samozrejme, len kde sa to hodí.) Pridávam ju do jedla až po dovarení, nech si paprika zachová čo najviac vitamínu C.
Môj tip: namiesto obyčajnej soli dajte soľ "Maruška", ktorá má nižší obsah sodíka a vyšší obsah draslíka, chuťovo je slaná rovnako, ale je zdravšia.

1. Tu sú naši hlavní hrdinovia: kápia a soľ.
2. Kápiu poriadne umyjeme, osušíme najlepšie papierovými kuchynskými utierkami, nech na nej nezostane žiadna voda (to je dôležité!), odstránime stopky a všetky zrniečka, pokrájame ju a odvážime. Pomer soli a kápie je 1:4, v mojom prípade na 1 kg očistenej papriky 1/4 kg soli.
3. Papriku dáme do dôkladne vyumývaného, priam "sterilného" mixéra ...
4. ... a pustíme ho na plné obrátky.
5. Ku zmixovanej kápii prisypeme soľ ...
6. ... a premiešame opätovným spustením mixéra.
7. Naplníme vyumývané poháriky, vyjde 5 s objemom 250 ml, ...
8. ... zaviečkujeme, označíme a hotovo. Nesterilizujeme, soľ konzervuje. Uložíme v špajzi, kde vydrží určite rok, aj dva. Teda, mne určite nevydrží, jedine, že by sa nejaký pohárik zapatrošil.