Vynikajúce zamiakové pagáčiky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1l strúhaných uvarených zemiakov, 1l obyčajnej hladkej múky, 1 kvasnice, 1 kyslú smotanu, 1/2 PL soli, 2dl oleja
POSTUP PŘÍPRAVY
Do trošky vlažnej vody (asi deci) dáme medzi prsty cukru a kvasnice. Necháme trochu nakysnúť. Všetko spolu zmiesime a dáme na hodinu kysnúť. Cesto vyvaľkáme na 1,5-2cm hrúbku a vykrajujeme cca 5cm pagáčiky, na ktoré urobíme mreižku (krájač na zemiaky), dáme na naolejovaný plech, potrieme slnečnicovým olejom a pečieme do ružova asi 15minút. (zemiaky sú najlepšie ružiaky a uvarené deň vopred)
 |
dobre čítate, má to byť liter nastrúhaných zemiakov (uvarené v šupke)a pre úplnosť som ich aj odvážila a bolo ich cca 700g |
 |
do misy pridáme aj liter múky, soľ, olej ,k. smotanu, kvások |
 |
a vymiesime cesto |
 |
za hodinku |
 |
vykarajujeme pagáčiky, cesto vaľkajte hrubšie ako je na obrázku, potom sú lepšie |
 |
dáme na plech, ja som plech nenatierala, cesto je mastné dosť a nepriliepili sa mi, ale pagáčiky sa potriť majú, môžte použiť aj olivový olej |
 |
takéto su správne:o) |
 |
pečieme do ružovkasta, ja som ich piekla na 180-200°C a riadila som sa podľa farby pagáčikov |
 |
vyšlo ich cca 65 kusov, piekla som ich večer a na druhý deň poobede už neboli:o) DOBRÚ CHUŤ! sú vynikajúe |