Polievka s červenou šošovicou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Červená šošovica, mrkva, petržlen, zemiaky, cibuľa, celozrnná múka, solčanka, soľ, rasca... množstvo všetkého podľa toho, koľko Vás je a koľko čoho máte radi :-)

POSTUP PŘÍPRAVY

Máme radi klasickú kyslú polievku s hnedou šošovicou, no keď robím takúto zeleninovú, tak používam červenú šošovicu, ktorá si zachová všetky cenné vitamíny a prvky, no výhodou je, že je uvarená za pár minút, nenadúva z nej tak ako z hnedej a je ľahšie stráviteľná, teda vhodnejšia i pre detičky...

Na troche oleja a kúsku masla si orestujeme cibuľku, mrkvu a petržlen...časť mrkvy postrúhame, zafarbí polievočku...
Ja mám od maminy mletú zeleninu v soli, tak pridávam i tú a opražím...je v nej prakticky všetká koreňová i hlúbová zelenina, tak dodá polievke dobrú chuť a vôňu...
Keď už je zeleninka opražená, zahustíme polievku celozrnnou múkou, nemusí byť veľa...
Zalejeme studenou vodou, pridáme nakrájané zemiaky, ochutíme solčankou, opatrne soľou, rascou a varíme asi tak štvrť hodinu...
Vložíme premytú šošovicu a dovaríme ešte asi tak 10-15minút, naozaj netreba dlhšie...šošovička varom zmení farbu na slabo žltkastú... kto má rád hustejšie, môže si zahustiť polievku pšeničnými klíčkami...
Pridáme petržlenovú vňaťku a môžme papať chutnú zdravú polievočku :-)