Pšenové rizoto



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Pšeno, zeleninka, ochucovadlá podľa Vašej chute... ja som mala mäsko z polievky, ale nemusí byť...

POSTUP PŘÍPRAVY

Ak máte radi rizoto ako i my, či už z ryže alebo z tarhone, toto je ďalšia alternatíva. Tak nie je to nič nové, skôr na inšpiráciu a aj pre dobrý pocit, keďže pšeno je dobrým zdrojom vitamínov skupiny B a železa, tak pre tých, čo majú anémiu ako i ja, ďalší prísun dôležitého prvku i touto formou...

Pšeno si poriadne preberieme od nečistôt a prípadného zabudnutého prosa, lebo ono sa neuvarí a zostalo by tvrdé...
Pred varením je dôležité poriadne pšeno umyť a to aspoň 3x spariť horúcou až vriacou vodou, ja ho nechávam i trochu postáť vo vode. Umývanie je dôležité kvôli horkosti pšena a týmto postupom sa horkosť vytráca.
Pšeno prepláchneme studenou vodou a necháme odvapkať...
Na oleji orestujeme cibuľu alebo pór...
Oberieme si mäsko z vývaru a nachystáme zeleninku, mexická zmes nič nepokazí :-)
V tomto momente mi došli baterky na foťáku :-) tak som cvakla mobilom... k cibuľke pridáme zeleninu, mäso, kto má rád môže si dať šampiňóny... a ochutíme soľou, solčankou a ja zvyknem dávať i majorán, ktorý milujem :-) zalejeme buď vodou alebo vývarom, ktorý nám ostal. Dala som asi tak centimeter nad povrchom. Varíme 15min, potom vypneme a necháme dôjsť ešte tak 10min...
Navrch si môžeme nastrúhať parmezán a ako príloha je vhodná cvikľa alebo cvikľový šalát s kapustou, ako ďalší zdroj železa...