*♥* Zemiakový chlieb *♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400 ml vody, 30 g oleja, 1 čL octu, 2 čL soli, 1a1/2 čL cukru, 35 g čerstvého droždia, 200 - 300 g prelisovaných zemiakov (uvarených v šupke), 780 g hladkej pšeničnej múky T650

POSTUP PŘÍPRAVY

Všetky ingrediencie dáme do DP a ak treba, pridávame niektorú zložku, aby konzistencia cesta bola správna. Dosť záleží, aký druh zemiakov máme. Po vymiesení cesta ho vyklopíme na pomúčenú dosku, trocha premiesime a rozvaľkáme. Potom ho stočíme a vytvarujeme, uložíme ho na plech s PNP a urobíme doň pár zárezov nožom. Necháme ho ešte kysnúť na teplom mieste (aspoň pol hodky ale i viac, podľa toho, ako mu to ide). Pred pečením ho potrieme slanou vodou a posypeme ľubovolnými semienkami. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 220°C a po 15 minútach teplotu znížime na cca 180°C. Celkový čas pečenia bol 45 minút. Po vybratí z rúry ho ešte trocha potrieme slanou vodou a dáme ho vychladnúť na mriežku.


Chcem sa ešte poďakovať Martuške - Egreske, ktorá ma nakriatla na pečenie zemiakového chlebíka. Ona je už zdatná pekárka a chlebov upiekla habadej, takže sa vyzná :) Marti, vďaka :)

Po vymiesení cesta ho vyklopíme na pomúčenú dosku, trocha premiesime a rozvaľkáme. Potom ho stočíme a vytvarujeme, uložíme ho na plech s PNP a necháme ho ešte kysnúť na teplom mieste. Urobíme doň pár zárezov nožom. Pred pečením bochník potrieme slanou vodou a posypeme ľubovolnými semienkami.
Dáme piecť do rúry vyhriatej na 220°C a po 15 minútach teplotu znížime na cca 180°C. Celkový čas pečenia bol 45 minút.
Po vybratí z rúry ho ešte trocha potrieme slanou vodou a dáme ho vychladnúť na mriežku.
Tu je odfotený zospodu. No mohol byť aj tmavší, asi je lepšie ho piecť na nižšej mriežke ( ja som piekla v strede)
Tu je v reze... taký fajn pružný a mäkkučký :))
Tu je odkrojená pätka - super ... až na to zaostrenie :(
Včera večer som piekla znova zemiakový chlebík. Jednak ten z nedeľného pečenia sme už zbodli a na druhej strane ma toto chlebové pekárčenie veľmi baví :-D No tentokrát som použila na upečenie taký obyčajný hlboký pekáč. Samozrejme bol v ňom PNP a bochník som vložila do pekáča kysnúť. A nechala som ho kysnúť pri 50°C v rúre. Plech bol úplne, úplne plný :)) a preto má chlieb tvar pekáča :))
Tu je pohľad naň zboku.
No a tu sú krajce. Sú také hebučké a pružné, skrátka taký chlieb, aký som vždy chcela. A taký zostáva nielen po upečení ale aj neskôr. Chlieb z obchodu nemá šancu.