Špaldový jablkový mrežovník



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

trené cesto: 260g špaldovej múky, 100 g polohr. múky, 150 g kryš. cukru, 250 g palmarínu, 2 vajíčka, 1pdp, 1 van. cukor, kôra z jedného citróna, plnka: asi 1kg postrúhaných jabĺk, hrozienka, lyžička mletej škorice, 1-2 polievkové lyžice kryš. cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Zo surovín na cesto vypracujeme vláčne trené cesto a necháme odpočívať v chladničke. Zatiaľ si ošúpeme a nastrúhame na hrubšie jablká. Pridáme podľa kyslosti jabĺk kryš. cukor, škoricu, hrozienka a premiešame. Necháme odstáť a zatiaľ si vyváľame ½ cesta. Cesto je veľmi krehké a tak ho váľam na alobale trochu hrubšom a tak prenesiem na suchý plech. Alobal najprv trochu pomúčim aby sa cesto až tak neprilepilo.
Na vyváľané cesto natrieme slivkový lekvár. Jablká nám pekne pustia šťavu, kr. vytlačíme rukami a takto čiastočne odšťavené jablká ukladáme na cesto. Zo zbytku cesta opäť na alobale vyváľame plát a pokrájame nožom na pásiky, kt. na ukladáme na vrch jabĺk a tak vytvoríme mriežku. Cesto je na trochu menší plech ako je klasický, iný sa mi do rúry nezmestí :-(.
Pečieme v rúre predhriatej na 180°C asi 30-35 minút.

zloženie
hotové cesto, ide do chladničky odpočívať
plnka
vyváľané spodné cesto
pomocou prstov ešte cesto pekne prispôsobíme na plechu a vytvoríme okraj aby jablková plnka nezatiekla
cesto potrieme slivkovým lekvárom
Jablká nám pekne pustia šťavu, kr. vytlačíme rukami a takto čiastočne odšťavené jablká ukladáme na cesto
cesto na mriežku
už hotová mriežka
a máme hotovo, po upečení ja som si zle rozdelila cesto a tak mi ostalo málo na mriežku :-)
dlho to takto neostalo ležať na tanieri :-)