Talianska paradajková omáčka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

60-70 g zeleru, malá cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 3 PL olivového oleja, pretlak alebo rajčiny, bazalka a oregano, soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

Recept je z knihy Medzinárodná kuchárka, kde sa nazýva Klasická talianska rajčinová omáčka.
Je to rýchla (15 min.) letná omáčka na špagety alebo iné cestovinky.
Je skvelá aj na dovolenku, zasterilizovať do pohára.

Zeler nastrúhame najemno.
Na olivový olej dáme nadobro - nadrobno pokrájanú cibuľku, trochu orestujeme.
Pridáme nastrúhaný zeler a pretlačený cesnak.. a po chvíli vám bude vôňa vykrúcať žalúdok.. aspoň u mňa je to tak. :-) Pridáme trošku vody a dusíme.
Dnes som použila kombináciu - malý pretlak a dve ošúpané a nadrobno nakrájané rajčiny.. môžete použiť len samotný pretlak (aspoň 1 veľký + 1 malý), alebo len samotné rajčiny (4-5 ks).. aj pasírované rajčiny zo škatuľky sú fajn.

K šúpaniu rajčín: Rajčiny musia byť dozreté.. na chvíľu ich ponoríme do vriacej vody a potom ich ľahko ošúpeme.
A je to tam.
Pridáme bazalku a oregano.
Ešte osolíme, zriedime horúcou vodou a zakryjeme, lebo omáčka sa správa ako sopka - prská, keď vrie. Varíme chvíľočku, cca 5 minút, aby sa chute spojili.
Medzitým samozrejme uvaríme cestovinky.
V pôvodnom recepte odporúčajú hotovú omáčku prepasírovať, ale podľa mňa to nie je treba, veď nevyhodíme tú zdravú vlákninu. Prípadne sa dá zmixovať.