
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
60-70 g zeleru, malá cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 3 PL olivového oleja, pretlak alebo rajčiny, bazalka a oregano, soľ
POSTUP PŘÍPRAVY
Recept je z knihy Medzinárodná kuchárka, kde sa nazýva Klasická talianska rajčinová omáčka.
Je to rýchla (15 min.) letná omáčka na špagety alebo iné cestovinky.
Je skvelá aj na dovolenku, zasterilizovať do pohára.
![]() |
Zeler nastrúhame najemno. |
![]() |
Na olivový olej dáme nadobro - nadrobno pokrájanú cibuľku, trochu orestujeme. |
![]() |
Pridáme nastrúhaný zeler a pretlačený cesnak.. a po chvíli vám bude vôňa vykrúcať žalúdok.. aspoň u mňa je to tak. :-) Pridáme trošku vody a dusíme. |
![]() |
Dnes som použila kombináciu - malý pretlak a dve ošúpané a nadrobno nakrájané rajčiny.. môžete použiť len samotný pretlak (aspoň 1 veľký + 1 malý), alebo len samotné rajčiny (4-5 ks).. aj pasírované rajčiny zo škatuľky sú fajn. K šúpaniu rajčín: Rajčiny musia byť dozreté.. na chvíľu ich ponoríme do vriacej vody a potom ich ľahko ošúpeme. |
![]() |
A je to tam. |
![]() |
Pridáme bazalku a oregano. |
![]() |
Ešte osolíme, zriedime horúcou vodou a zakryjeme, lebo omáčka sa správa ako sopka - prská, keď vrie. Varíme chvíľočku, cca 5 minút, aby sa chute spojili. Medzitým samozrejme uvaríme cestovinky. V pôvodnom recepte odporúčajú hotovú omáčku prepasírovať, ale podľa mňa to nie je treba, veď nevyhodíme tú zdravú vlákninu. Prípadne sa dá zmixovať. |