MUSAKA

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
* 500g ml.maso /hov+brav/ * 400g pasírované rajčiny * 1 cibuľa * 3 strúčiky cesnaku * 1 ML bazalka * 1/2 ML soľ * 1 ML vegeta * 1/2 ML škorica * MČK * .......... * 6-7 zemiakov * 2 baklažány * olej * ......... * Bešamel: * 1/2 l mlieka * 1 smotana na varenie /250ml/ * na špic noža ml.muškátový oriešok a biele korenie * 2 žĺtka * 1 ML vegeta * 50g maslo * 2 PL hl. múka * ......... * caa 150-200g aidam *
POSTUP PŘÍPRAVY
- toto jedlo strašne milujeme - tak sa s Vami podelím o receptík ako ho tvorím ja
 |
- baklažán si nakrájame na caa 1 cm kolieska, rozložíme, poprášime soľou a asi 1/2 hod si ho nevšímame |
 |
- zatiaľ si ošmahneme na 1 PL oleja nadrobno nakrájanú cibuľu |
 |
- do nej si vložíme masko , pretlačíme cesnak, poprášime MČK a opekáme, aby sa nám uzatvorili póriky |
 |
- pridáme pasírované rajčinky, bazalku a škoricu /nemusíte sa jej vobec báť - treba ju tam - ale pritom vobec necítiť/ , premiešame a na miernom ohni varíme |
 |
- zemiaky si nakrájame na kolieska a uvaríme do polomakka |
 |
- zatiaľ sa nám baklažán takto krásne orosil - vezmeme papierový obrúsok a poriadne tie jeho slzičky poutierame |
 |
- a opečieme ho na trošičke oleja buď na takejto gril panvici - alebo kľudne aj klasickej |
 |
- masko sa zatiaľ uvarilo - pridáme soľ a vegetu - necháme prebublať a odstavíme |
 |
- masko hotové |
 |
- predvarené zemiačiky rozložíme do pekáča / ten si možeme - ale aj nemusíme vymastiť olejom - lebo masko si pustí šťavičky ozaj dosť/ ozaj len tak letmo ... a urobíme si ešte bešamelovú omáčku |
 |
- masielko rozpustíme, pridáme múku - urobíme zápražku a zalejeme mliekom |
 |
- pridáme vegetu, na špic noža ml.muškátový oriešok tiež aj bieleho korenia |
 |
- zalejeme smotanou, do ktorej sme si rozmiešali 2 žĺtka a uvaríme do zhostnutia |
 |
- omáčka hotová ... a možeme ísť všetko vrstviť do pekáčika |
 |
- na zemiaky rozložíme polovičku opečeného baklažánu |
 |
- navrstvíme masko |
 |
- na masko ostatný baklažán a nastrúhame polovicu syra |
 |
- zalejeme bešamelovou omáčkou a dostrúhame druhú polovicu syra ... dáme piecť na caa 1 hod - teplota 175 stupňov |
 |
- upečené - necháme aspoň mierne vychladnúť a možeme papkať - my sme dlho nečakali /šupla som to na balkón na chvíľu schladiť/ |
 |
a skutočne možem odporučiť - je fakt super jedlo ..... netvrdím, že je to rýchlovka, ale oplatí sa s ňou pohrať |