Škvarkovníky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg hladkej múky, 4 vajíčka, 2 kyslé smotany, 500 g škvariek (pomletých), 2 kocky droždia, 1,5 dcl mlieka, troška cukru, soľ, 1 vajíčko na potretie, sezam, rasca

POSTUP PŘÍPRAVY

Múku si dáme do väčšej nádoby, rozbijeme 4 vajíčka, pridáme dve kysl.smotany, škvarky. Do inej nádobky si urobíme kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia-kvások necháme vykysnúť cca 10 minut. Potom ho vylejeme k múke a ostatným surovinám a vypracujeme vláčne cesto. Dáme ho vykysnúť cca na 1.a 1/2 hodiny. Keď je cesto vykysnuté, dáme ho na pomúčenú dosku, rozvaľkáme ho na cca 2 cm hrúbku a vykrajujeme napr. pohárom kolieska. Ukladáme na vymastený, múkou vysypaný plech, a dáme piecť do vopred zohriatej rúry na 190. Pečieme do zlatista cca 5 minút. Upozorňujem, že ich z tejto dávky výjde veľmi veľa, mne presne vyšlo 72 :D takže nimi nakŕmite aj celý regiment... :DD Dobrú chuť