Hríby na smotane

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cca 500 g čerstvých hríbov /alebo aspoň 350 g predvarených zmrazených, môžete použiť aj iné huby, ¼ masla, 1 l mlieka, 250 ml smotany na šľahanie /33%-nej/, polohrubá múka, soľ, cukor
POSTUP PŘÍPRAVY
***
 |
Potrebujeme čerstvé, zdravé hríby :))) |
 |
ktoré očistíme, odoberieme z nich klobúčiky, tie nakrájame na plátky |
 |
a ešte na menšie kúsky, opláchneme ich v sitku pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať, |
 |
do hrnca dáme roztopiť (nie spražiť) maslo, |
 |
pridáme hríby, premiešame, |
 |
podlejeme asi 2,5 dl vody, |
 |
pridáme lyžičku soli, |
 |
necháme prevrieť, prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni povaríme ešte aspoň 15 min. |
 |
Keď máme hríby uvarené, prilejeme k nim 7 dl mlieka /z uvedeného množstva/, |
 |
smotanu na šľahanie, |
 |
2-3 rovné lyžice cukru, ešte dosolíme, (soli a cukru radšej menej, dochutíte si podľa potreby)premiešame a necháme prevrieť, |
 |
urobíme si zátrepku – do zvyšných 3 dl mlieka pridáme asi 3 mierne navŕšené lyžice múky, rozhabarkujeme; |
 |
pridáme ju k hríbom, premiešame, necháme prevrieť a za stáleho miešania povaríme ešte aspoň 2 minútky. |
 |
Ak treba, omáčku si dochuťte ešte soľou a cukrom, má byť jemne sladko-slaná. |
 |
Podávame s knedľou. |