Hríby na smotane



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cca 500 g čerstvých hríbov /alebo aspoň 350 g predvarených zmrazených, môžete použiť aj iné huby, ¼ masla, 1 l mlieka, 250 ml smotany na šľahanie /33%-nej/, polohrubá múka, soľ, cukor

POSTUP PŘÍPRAVY

***

Potrebujeme čerstvé, zdravé hríby :)))
ktoré očistíme, odoberieme z nich klobúčiky, tie nakrájame na plátky
a ešte na menšie kúsky, opláchneme ich v sitku pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať,
do hrnca dáme roztopiť (nie spražiť) maslo,
pridáme hríby, premiešame,
podlejeme asi 2,5 dl vody,
pridáme lyžičku soli,
necháme prevrieť, prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni povaríme ešte aspoň 15 min.
Keď máme hríby uvarené, prilejeme k nim 7 dl mlieka /z uvedeného množstva/,
smotanu na šľahanie,
2-3 rovné lyžice cukru, ešte dosolíme, (soli a cukru radšej menej, dochutíte si podľa potreby)premiešame a necháme prevrieť,
urobíme si zátrepku – do zvyšných 3 dl mlieka pridáme asi 3 mierne navŕšené lyžice múky, rozhabarkujeme;
pridáme ju k hríbom, premiešame, necháme prevrieť a za stáleho miešania povaríme ešte aspoň 2 minútky.
Ak treba, omáčku si dochuťte ešte soľou a cukrom, má byť jemne sladko-slaná.
Podávame s knedľou.