Moriak na francúzsky spôsob Príloha: Gratinované zemiaky a broskyňový šalát s krabím mäsom
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Moriak na francúzsky spôsob
moriak (3-4 kg)
200 g ryže
hrozienka
mandle
škorica
kuracie pečienky 300g
soľ
muškátový oriešok
100g masla
olej
Gratinované zemiaky:
1 kg zemiakov
250 ml smotany
200g tvrdého syra
soľ, korenie
čerstvé bylinky (petr. vňať, trebuľka, bazalka, tymián, majorán, rozmarýn atď..)
Broskyňoý šalát s krabím mäsom:
broskyňový kompót s rozpolenými broskyňami
2 balenia krabích tyčiniek surimi
1 vajce
muškátový oriešok
štipka karí korenia
1 maslo
POSTUP PŘÍPRAVY
Moriak na francuzsky spôsob:
Moriaka umyjeme, vyberieme drobky a deň pre pečením necháme dobre nasoleného odležať v chladničke.
Na druhý deň si pripravíme ryžu (uvariť alebo udusiť) do polomäkka. Na rozpustenom masle orestujeme sparené hrozienka, mandle, kuracie pečienky a dochutíme to škoricou a muškátovým orieškom. Vzniknutú zmes zmiešame s ryžou, naplníme ňou moriaka.Otvor zašijeme. Moriaka pečieme cca 3 hodiny, záleží od veľkosti. Bude dobre prepečený ak použijeme teplomer a počas pečenia ho budeme otáčať.
Gratinované zemiaky:
Zemiaky očistíme, osušíme a nakrájame na plátky, najlepšie vrúbkovaným nožom. Osolíme ich, polejeme olejom a dáme do rúry piecť na cca 20 min. zatiaľ si nastrúhame syr a zmiešame ho so smotanou a čerstvými bylinkami. Po dvadsiatich minútach zmesou polejeme zemiaky a necháme zapiesť do zlata.
Broskyňový šalát s krabím mäsom):
Rozpustíme si polovicu masla a orestujeme na ňom na polky prekrojené tyčinky surimi.asi pol minúty restujeme a potom pridame 1 vajce, muškátový oriešok a stipku karí korenia. Zľahka premiešame a odstavíme z ohňa. druhou polkou rozpusteného masla polejeme pripravené polky broskýň na každú dáme trocha tyčiniek.
podávame naporciovaného moriaka s kúskom plnky, s gratinovanými zemiakmi a jednou plnenou broskyňou. môžeme prodať aj brusnicovú omáčku z brusníc a škorice. Jedlo na tanieri upravíme, a bude to vyzerať naozaj slávnostne:)
pokiaľ chytsáte slávnostnú rodinnú večeru, je toto jedlo pre ňu ako stvorené. Ja ho napríklad robievam na Štefana.