*♥*BON PILAF*♥*

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 cibuľa, 200 - 250 g ryže, 1 pár kuracích pŕs, gyros korenie, olej, 1 mrkva, 1/2 baklažánu, 100 g šampiňónov, 1 červená paprika al. kapia, 1 PL thajskej omáčky na kuriatko (obsahuje chilli, má sladkastú chuť), 1 - 2 strúčiky cesnaku, sójová omáčka podľa chuti (ja som dala iba 1 PL), soľ, štipka mčk
POSTUP PŘÍPRAVY
xxx
 |
Kuracie prsia nakrájame na malé kocky, posypeme gyrosom, pokvapkáme olejom a necháme hodinu v chladničke oddychovať. Pripravíme si zeleninu - cibuľu pokrájame nadrobno, mrkvu postrúhame na hrubšie rezance. Baklažán pokrájame na kolieska, osolíme ho a necháme ho pustiť šťavu (tej sa potom zbavíme tak, že ju opláchneme vodou) a potom ho pokrájame na kocky, rovnako tak i kápiu.
Ja som mala zmrazené šampiňóny, sú v tom modrom sáčku. |
 |
Klasicky pripravíme ryžu - Opláchnutú a scedenú ryžu dáme do kastróla, v ktorom sme na oleji orestovali polku cibule. Ryžu troška opečieme, stále ju miešame. Potom ju podlejeme vodou (hladina vody je asi 1 cm nad povrchom ryže), osolíme a necháme dusiť (pod hrncom máme liatinovú platňu) pod pokrievkou. Ryžu potom odstavíme a necháme ju prikrytú. Ja tu nemám zdokumentovaný postup varenia ryže, ale to je asi všeobecne známe. |
 |
Na druhej polovici cibule orestujeme kocky mäsa, prihodíme postrúhanú mrkvu a tiež ju orestujeme. |
 |
Potom pridáme kocky baklažánu a na plátky nakrájané šampiňóny. |
 |
Pridáme mčk, gyros a sójovku, prípadne troška soli. Ak treba, tak troška podlejeme (ale fakt minimum, lebo zelenina pustí vlastnú šťavu) a dusíme prikryté, |
 |
ochutíme thajskou omáčkou |
 |
Onedlho pridáme na štvorčeky pokrájanú papriku a ešte všetko chvíľku spolu dusíme pod pokrievkou, až kým nemáme mäkké mäso. Naozaj to netrvá dlho. |
 |
Keď je všetko mäkkulinké, pridáme prelisovaný cesnak, prípadne ešte dochutíme podľa seba. Hotové vsypeme aj so šťavou k udusenej ryži a zamiešame. A nemali by sme zabudnúť pripraviť nejaký čerstvý šalátik. |