*♥*BON PILAF*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 cibuľa, 200 - 250 g ryže, 1 pár kuracích pŕs, gyros korenie, olej, 1 mrkva, 1/2 baklažánu, 100 g šampiňónov, 1 červená paprika al. kapia, 1 PL thajskej omáčky na kuriatko (obsahuje chilli, má sladkastú chuť), 1 - 2 strúčiky cesnaku, sójová omáčka podľa chuti (ja som dala iba 1 PL), soľ, štipka mčk

POSTUP PŘÍPRAVY

xxx

Kuracie prsia nakrájame na malé kocky, posypeme gyrosom, pokvapkáme olejom a necháme hodinu v chladničke oddychovať. Pripravíme si zeleninu - cibuľu pokrájame nadrobno, mrkvu postrúhame na hrubšie rezance. Baklažán pokrájame na kolieska, osolíme ho a necháme ho pustiť šťavu (tej sa potom zbavíme tak, že ju opláchneme vodou) a potom ho pokrájame na kocky, rovnako tak i kápiu. Ja som mala zmrazené šampiňóny, sú v tom modrom sáčku.
Klasicky pripravíme ryžu - Opláchnutú a scedenú ryžu dáme do kastróla, v ktorom sme na oleji orestovali polku cibule. Ryžu troška opečieme, stále ju miešame. Potom ju podlejeme vodou (hladina vody je asi 1 cm nad povrchom ryže), osolíme a necháme dusiť (pod hrncom máme liatinovú platňu) pod pokrievkou. Ryžu potom odstavíme a necháme ju prikrytú. Ja tu nemám zdokumentovaný postup varenia ryže, ale to je asi všeobecne známe.
Na druhej polovici cibule orestujeme kocky mäsa, prihodíme postrúhanú mrkvu a tiež ju orestujeme.
Potom pridáme kocky baklažánu a na plátky nakrájané šampiňóny.
Pridáme mčk, gyros a sójovku, prípadne troška soli. Ak treba, tak troška podlejeme (ale fakt minimum, lebo zelenina pustí vlastnú šťavu) a dusíme prikryté,
ochutíme thajskou omáčkou
Onedlho pridáme na štvorčeky pokrájanú papriku a ešte všetko chvíľku spolu dusíme pod pokrievkou, až kým nemáme mäkké mäso. Naozaj to netrvá dlho.
Keď je všetko mäkkulinké, pridáme prelisovaný cesnak, prípadne ešte dochutíme podľa seba. Hotové vsypeme aj so šťavou k udusenej ryži a zamiešame. A nemali by sme zabudnúť pripraviť nejaký čerstvý šalátik.