sušené paradajky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

olivový olej, soľ, cukor práškový, bylinky (čerstvé, al.sušené)-tymián, bazalka, šalvia, oregáno...

POSTUP PŘÍPRAVY

môj postup prípravy je podobný jednému už tu zo spomínaných receptov.
Paradajky rozkrojím na 1/2, dužinu vydlabem. ( zamrazím ju do menších mikroténových sáčkov a neskôr použijem do polievok). Paradajky poukladám reznou časťou navrch na plech, na ktorom je papier na pečenie, ten potriem jemne olejom, paradajky slabo posypem práškovým cukrom a soľou, máličko pokvapkám olivovým olejom a dám do vyhriatej rúry. Podľa receptu, ktorý som dostala, som ich sušila v otvorenej rúre pri teplote 70 stupňov cca 5 hodín, ale bolo to zdĺhavé, takže pri ďalšom sušení som si teplotu prispôsobila na 120 stupňov, zavrela dvierka a spustila ventilátor. Bolo to náročnejšie v tom, prehadzovať častejšie plech o 180 stupňov, keďže vzadu v rúre bolo sušenie rýchlejšie, ale usušené boli ani nie za 2 hodiny.
Do čistých pohárov som natlačila tieto paradajky a až na záver som pridala bylinky, tymiánu len na špičku noža, ostatné podľa vlastného úsudku. Až nakoniec som to zaliala olivovým olejom, zavrela fľaše a využila ešte teplú rúru, kde som tieto uzavreté fľaše akoby ešte sterilizovala. Nechala som ich tam do vychladnutia, keď som ich vybrala obrátila som ich vrchom dole, aby sa bylinky premiešali s olejom a uskladnila v pivnici.
Jeden pohár sme už otvorili, cca po 3 týždňoch a sú naozaj výborné, chutili aj mojim kolegom v práci.
Ale nabudúce ich asi trošku viac ešte posypem práškovým cukrom, ale len fakt trošku. A je pravda, že je to asi len pre trpezlivé povahy, pretože z dvoch plechov urobíte takto asi len tri malé , teda cca 200ml poháre. Ale myslím si, že to stojí za to.