Lekvár z kôstkového ovocia



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Rozpočet na 4 fľaše po 450 g 1 kg ovocia 1 kg želírovacieho cukru 1/4 vanilkového struku 1/4 tyčinky škorice vcelku 3 klinčeky

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Ovocie umyjeme, osušíme, odkôstkujeme a nakrájame na asi centimetrové kúsky.

2. Cukor a koreniny zmiešame s ovocím a prikryté necháme hodinu odpočívať, aby cukor vytiahol z ovocia čo najviac šťavy. Zmes môžeme nechať odstáť do nasledujúceho dňa.

3. Prevaríme pri miernej teplote za stáleho miešania. necháme 4 minúty mierne bublať. Vyberieme koreniace prísady.

4. Lekvár plníme do horúcich prepláchnutých fliaš a hneď uzatvárame sterilizovaným viečkom. Iný spôsob je nechať ho vychladnúť, kým sa napovrchu neutvorí kôrka a potom uzatvárať celofánovou fóliou (tú pred použitím namočíme do pálenky). Skladujeme na suchoma chladnom mieste, napr. v pivnici alebo v komôrke.

P.S. Lekvár pred vypnutím ochutnajte a ešte prípadne dochuťťe - rôzne druhy ovocia sú nerovnako kyslé.

Z kôstkového ovocia sa varením uvoľňuje aróma. Zároveň sa však stáva kyslejším a musí sa dosládzať. Výnimkou sú sladké čerešne, ktoré sú najlepšie čerstvé. Na lekvár je najlepšie pomiešať niekoľko druhov kôstkového ovocia. Najvhodnejšou sezónou je obdobie od júna do septembra - človek si môže vybrať s rôznych druhov podľa chuti. Skúste napríklad marhule, broskyne, čerešne, višne, mirabelky, ringloty, nektarínky či niektorú z odrôd sliviek. Pamätajte, že musíte kúpiť alebo naoberať asi o 15% viac, údaje udávajú totiž čistú váhu bez kôstok.