Lekvár z kôstkového ovocia
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Rozpočet na 4 fľaše po 450 g
1 kg ovocia
1 kg želírovacieho cukru
1/4 vanilkového struku
1/4 tyčinky škorice vcelku
3 klinčeky
POSTUP PŘÍPRAVY
1. Ovocie umyjeme, osušíme, odkôstkujeme a nakrájame na asi centimetrové kúsky.
2. Cukor a koreniny zmiešame s ovocím a prikryté necháme hodinu odpočívať, aby cukor vytiahol z ovocia čo najviac šťavy. Zmes môžeme nechať odstáť do nasledujúceho dňa.
3. Prevaríme pri miernej teplote za stáleho miešania. necháme 4 minúty mierne bublať. Vyberieme koreniace prísady.
4. Lekvár plníme do horúcich prepláchnutých fliaš a hneď uzatvárame sterilizovaným viečkom. Iný spôsob je nechať ho vychladnúť, kým sa napovrchu neutvorí kôrka a potom uzatvárať celofánovou fóliou (tú pred použitím namočíme do pálenky). Skladujeme na suchoma chladnom mieste, napr. v pivnici alebo v komôrke.
P.S. Lekvár pred vypnutím ochutnajte a ešte prípadne dochuťťe - rôzne druhy ovocia sú nerovnako kyslé.
Z kôstkového ovocia sa varením uvoľňuje aróma. Zároveň sa však stáva kyslejším a musí sa dosládzať. Výnimkou sú sladké čerešne, ktoré sú najlepšie čerstvé. Na lekvár je najlepšie pomiešať niekoľko druhov kôstkového ovocia. Najvhodnejšou sezónou je obdobie od júna do septembra - človek si môže vybrať s rôznych druhov podľa chuti. Skúste napríklad marhule, broskyne, čerešne, višne, mirabelky, ringloty, nektarínky či niektorú z odrôd sliviek. Pamätajte, že musíte kúpiť alebo naoberať asi o 15% viac, údaje udávajú totiž čistú váhu bez kôstok.