Čajové a žĺtkové víno



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny na čajové víno (Whist): 5 g čierneho čaju 250 g cukru šťava z 3 citrónov 1,5 l červeného vína suroviny na žĺtkové víno: 1/2 l bieleho vína 2 žĺtky 60 g cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Príprava čajového vína:
1. Čaj vyvaríme vo 1/4 l vody, necháme 3 minúty vylúhovať, scedíme. Rozpustíme v ňom cukor.

2. Z citrónov vytlačíme šťavu, scedíme. Zmiešame s čajom a červeným vínom, rozohrejeme až tesne pod bod varu. Podávame v 2 l kanvici s uzáverom. vystačí asi na 15 pohárov.

príprava žĺtkového vína:
1. Biele víno, žĺtky a cukor rozhabarkujeme, zohrievame pri miernej teplote, pričom stále metličkou šľaháme, kým nápoj nie je horúci a penistý. Rozlejeme do 4 pohárov na grog a ešte horúce podávame.

P.S. Dva nápoje zo starých čias. Počas chladných zimných mesiacov ich dnes už síce potrebujeme menej ako naši predkovia v podchladených miestnostiach, ale na rozjasnenie nálady v chmúrnom počasí sa hodia vždy.

príprava: vždy 10 minút