Zemiakový šalát



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Pre 4 osoby 500 g zemiakov 150 g cibule 150 g mrazeného hrášku 150 g mrkvy 100 g sterilizovanej kápie 4 kyslé uhorky v sladkokyslom náleve 1 PL slnečnicového oleja za studena lisovaného soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

Lahodný zemiakový šalát


Zemiakový šalát je tradičným - slávnostným rodinným jedlom. Naše chuťové poháriky najlepšie oceňujú ten svoj, na ktorý sme zvyknutí po celé roky, možno desaťročia. Recept naň sa totižto v rodine dedí.

Ak sa odvážite porušiť tradíciu, tento lahodný šalát je vynikajúcou a zdravou alternatívou klasického ťažkého zemiakového šalátu. Môžete ho zjesť podstatne viac a budete sa cítiť fajn. My ho tradične robíme už 15 rokov a ešte sme sa ho neprejedli.

Čas prípravy: asi 60 minút
Potrebujeme

Pre 4 osoby
500 g zemiakov
150 g cibule
150 g mrazeného hrášku
150 g mrkvy
100 g sterilizovanej kápie
4 kyslé uhorky v sladkokyslom náleve
1 PL slnečnicového oleja za studena lisovaného
soľ

Dressing
250 g kyslej smotany
1 lyžička horčice +1 lyžička hnedého cukru
Postup
V samostatnej porcelánovej mise najprv opatrne rozmiešame kyslú smotanu s horčicou a cukrom.
V pare si uvaríme mrazený hrášok a necháme ho vychladiť.
Zemiaky pokrájame na úhľadné kocky, prípadne pretlačíme cez formičku. Posolíme morskou soľou. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a zalejeme olejom. Jemne premiešame.
Zemiaky s cibuľou zalejeme pripraveným dressingom a opäť dobre, ale opatrne premiešame.
Pridáme ostatné suroviny: vychladený hrášok, mrkvu - postrúhanú na hrubom strúhadle – musí byť šťavnatá a sladká, kyslé uhorky - pokrájané na jemné motýlie krídla a kápiu, ktorú krájame na dlhšie kusy, aby v šaláte pekne vynikala.
Nakoniec celý šalát premiešame, preložíme do vhodnej (najlepšie sklenenej) nádoby, dobre uzavrieme a dáme do chladničky vychladiť.