Špagety con Pesto



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 PL píniových jadier 1 1/2 zväzku bazalky 1 strúčik cesnaku soľ 3 PL parmezánu 60 ml olivového oleja čierne korenie 500 g špagiet

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Píniové jadrá opražíme na panvici bez tuku. Otrháme lístky bazalky, opláchneme ich a osušíme. Cesnak ošúpeme a všetko nasekáme nahrubo.

2. Z bazalky, cesnaku, soli a píniových jadier v mixéri vymiešame vláčnu hmotu. Ak nemáte mixér, pomaly rozdrvte prísady v mažiari. Primiešame parmezán a olivový olej a okoreníme.

3. Špagety uvaríme al dente v dostatočnom množstve vriacej osolenej vody podľa návodu na obale. Scedíme. Môžete použiť aj takýto šikovný cediaci vrchnák na hrniec, viď obrázok dole. Nájdete ho medzi mojimi aukciami v kategórii Domáce potreby. Viac informácií v popise. Zmiešame ich s pestom a podávame.

príprava: 30 minút

P.S. Už vylúpané píniové oriešky dostať kúpiť napr. v ochode so zdravou výživou, v bio-obchodoch a pod. Ich orechová chuť zlepšuje vegetariánske a mäsité jedlá. Môžu sa jesť surové, pražené alebo solené. Na strome, ktorý sa volá Borovica píniová, po latinsky Pinus pinea rastú hore v korune pripomínajúcej dáždnik malé šišky. Oberajú sa v zime a nasledujúce leto sa sušia na slnku, kým sa šupiny otvoria a a uvoľnia jadrá. Domovom tohto stromu je Stredomorie, piesočnaté pobrežné oblasti.

cediaci vrchnák