Baklava – MPAKLAVAS
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500g lístkového cesta ( ako na pitu )
800g olúpaných a nahrubo postrúhaných mandlí
2 čajové lyžičky škorice
trochu mletého klinčeku
1 šálku masla
2 šálky cukru
1 šálka medu
citrónová šťava
2 vanilky
POSTUP PŘÍPRAVY
Zmiešajte mandle so škoricou a klinčekom. Plech vymažte maslom a dajte na neho po
jednom 4 dôkladne maslom namastené listy cesta. Posypte troškou náplne a prikryte
ďalšími 2 namastenými listami cesta. Znovu posypte náplňou a takto pokračujte až vám
ostanú iba 4 listy cesta, ktoré, opäť dobre namastené, dajte ako poslednú vrstvu navrch.
Nakrájajte baklavu na kosoštvorce. Polejte zvyšným maslom a dajte do stredne vyhriatej
trúby na 40-45 minút. Do hrnca dajte cukor, med, 1 1 šálky vody, vanilky a citrónovú
šťavu a varte 5-6 minút. Zoberte penu a teplý sirup nalejte na vlažnú baklavu. Podávajte
studené.
Obmena:
Môžete použiť 400g mandlí a 400g vlašských orechov.