Baklava – MPAKLAVAS



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g lístkového cesta ( ako na pitu ) 800g olúpaných a nahrubo postrúhaných mandlí 2 čajové lyžičky škorice trochu mletého klinčeku 1 šálku masla 2 šálky cukru 1 šálka medu citrónová šťava 2 vanilky

POSTUP PŘÍPRAVY

Zmiešajte mandle so škoricou a klinčekom. Plech vymažte maslom a dajte na neho po
jednom 4 dôkladne maslom namastené listy cesta. Posypte troškou náplne a prikryte
ďalšími 2 namastenými listami cesta. Znovu posypte náplňou a takto pokračujte až vám
ostanú iba 4 listy cesta, ktoré, opäť dobre namastené, dajte ako poslednú vrstvu navrch.
Nakrájajte baklavu na kosoštvorce. Polejte zvyšným maslom a dajte do stredne vyhriatej
trúby na 40-45 minút. Do hrnca dajte cukor, med, 1 1 šálky vody, vanilky a citrónovú
šťavu a varte 5-6 minút. Zoberte penu a teplý sirup nalejte na vlažnú baklavu. Podávajte
studené.
Obmena:
Môžete použiť 400g mandlí a 400g vlašských orechov.