Tradičná šošovicová kaša



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 1/2 pohára šošovice- najlepšie veľkozrnná, 1/2 pohára krupkov- stredné, 4-5 strúčikov cesnaku,štipka ml. č.korenie, soľ, vegeta, drvená rasca , majoránka, 2 bobkové listy, 1 velikánska cibuľa, 150g oravská slanina,trošičku polohr.múky, caa 30 ml mlieka, párky

POSTUP PŘÍPRAVY

- skvelé slovenské jedlo, ktoré je u nás vo veľkej obľube ..... jednoduché, rýchle, chutné a overená od mlsného jazyka kamoša - kuchára :)))

- šošovicu a krúpky premyjeme a spolu ich namočíme aspoň na 2 hodinky do vody , nech nám to urýchli varenie
- potom dolejeme ešte vodu, poprášime ml. korením, pridáme bobkové listy a ak máme kožku so slaninky, alebo kúsok údeného, tak to tam kľudne šupnite .. urobí to super chuť .. ja som dala kožku. Zakryjeme pokrievkou a varíme
- kým sa nám to varí - nasekáme cibuľu a slaninu - a dáme na panvicu opražiť do chrumkava
- takto
- opečieme chudé párky ... niekedy keď mám vhodné masko - tak to robím s cigánskou ... a to nemá chybu
- keď už máme šošovicu takmer hotovú pridáme pretlačený cesnak
a koreniny /treba ochutnávať :)/ .... dovaríme ... v kaši by malo byť máličko vody .. vodu dolejeme iba fakt trošička, aby sa nám to nelepilo ... lebo by sme nakoniec z toho mali nie kašu ale prívarok
- nakoniec keď už to máme makkučké, pridáme trošilinku mlieka a poprášime poloh.múkou a necháme poriadne prebublať , nech sa nám odparí všetka prebytočná tekutina - má to mať dosť hustú konzistenciu, pri prebublávaní stále miešame ... ale je to inak rýchlovka
- asi takto a nakoniec poprášime majoránkou, ak treba - podľa chuti ešte pretlačíme cesnak
- a podávame s chlebíkom a uhorkou