MARLENKA
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
100g masla, 2 PL medu, 250 g cukru, 1 ČL octu, 1 PL jedlej sódy, 2 vajcia, 700 g hladkej múky.
Krém : 200 g masla, 1 sladené kondenzované mlieko, mleté vlašské orechy, koňak ( nemusí byť)
POSTUP PŘÍPRAVY
Sódu s octom zmiešame osobitne v hrnci. Maslo, med, cukor vymiešame a potom sódu s octom pridáme a znovu vymiešame. Zmes dáme na oheň a za stáleho miešania pridáme vajcia. Stále miešame, až sa na povrchu objaví pena a zmes zhnedne. Potom ihneď odstavíme. Po čiastočnom vychladnutí pridáme preosiatu hladkú múku, vypracujeme cesto, prikryjeme a necháme hodinu odpočívať na teplom mieste. Po odpočinutí rozdelíme cesto na 7-8 guľôčok, každú roztlačíme na tenký plát a dáme piecť. Kondenzované mlieko varíme 3 hodiny na miernom plameni vo vode. Potom ho necháme vychladnúť ( vznikne tuhá hustá hmota). Vyklopíme ju a s maslom rozmixujeme. Ďalej môžeme pridať oriešky a trochu koňaku. Jednotlivé upečené pláty potrieme krémom a posledný krém na vrchu torty môžeme posypať orechami, prípadne zmiešať s kakaom a podobne.