Pikant - na chlebík aj do varenia



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 kg červená paprika, 2 kg rajčiny, 1/2 kg cibuľa, 1 deko - zelko, 2 dcl olej, 2 dcl ocot, 20 dkg kryš.cukor, 4 strúčiky cesnak, 7 guľatých feferóniek - vypitvané

POSTUP PŘÍPRAVY

- tento pikant - ktorý my hlavne minieme ako delikatesu - nátierku na chlebík a pečivko, nám raz daroval na ochutnanie manželov bratranec .... boli sme z toho úúúplne na "větvy" - strašne nám zachutil a odvtedy poctivo v tejto paprikovo-rajčinovej sezóne na ňom pracujem každý rok a zabezpečujem sa na zimu ako škrečok . ...........Moja mamina robila množstvo všelijakých takýchto podobných nátierok, ale ako ochutnala tento ... iný už tiež nerobí . Či na chlebík, alebo z neho trochu pridáte do maska na vylepšenie chuti ... je to proste úžasná delikatesa. Mala som úžasne krásnu červenú kapiu, ktorú bol manžel ešte vyslaný ráno kúpiť na tržnicu .. a priniesol papriku, že som skoro padla na zadok .. tvrdil že je určite z Černobilu .. taká bola krásna červená a merala 25-27 cm

- všetku zeleninku nakrájame na kúsky - prípadne pomelieme na masovom mlynčeku - ale ja taký nemám, tak som to prehnala robotom a nakrájala na pásiky - /deko preosejeme sítkom, aby nám tam nebehli horčičné semienka/ - a všetko naraz šupneme do hrnca ... najlepšie s dobrým hrubým dnom, aby sa nám to nechytalo odspodu a varíme ....
- varíme do zblbnutia .. caa 2,5 hod .... aby sa nám odparila prebytočná voda a malo to krásne hustú konzistenciu, sem-tam premiešame. Nech Vás ten čas varenia nedesí .. táto práca skutočne stojí za to
- necháme trochu vychladiť a potom rozmixujeme ponorným mixérom - ak sa Vám nechce robiť si ďalší bordel s robotom - ako mne :)))) ......... a kto nemá tak použije mixér a poumýva si ho po sebe :)
- takto do hladúčka
- dáme do pohárikov a sterilizujeme asi 10 min .. aby sa chytilo víčko . ........... Ešte dodatok - kto chce ho mať ozaj pekelňák, stačí pridať feferóny .. tento je jemne pikantný, presne na chlebík, aby mi ho so zavretými očami zjedli aj deti