Čajová zmrzlina



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

5 veľkých vajec 100 g krupicového cukru 150 ml veľmi silného čaju /podľa chuti, napr. malinový od Liptonu, Lesný plod, a pod./ 150 ml nízkotučnej smotany olej na vymastenie oblátky ako príloha

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup:
1. Ak používame na mrazenie mrazničku, zapneme ju na najväčšie mrazenie asi jednu hodinu vopred.

2. V mise vyšľaháme vajcia s cukrom na hustý, belavý krém, ktorý udrží za metličkou stopu.

3. V hrnci uvaríme čaj, mlieko a smotanu.

4. vriacu čajovú smotanu nalejeme, tenkým pramienkom do vaječnej zmesi, pričom ustavične miešame, aby sa vajcia nezrazili.

5. Zmes vlejeme nazad do hrnca a v miernom vodnom kúpeli ju premiešavame 5 až 7 minút, kým krém nezhustne tak, aby ostával na vareche. Krém nesmie zovrieť, pretože vajcia by sa zrazili.

6. Zhustnutý krém ihneď vyberieme z vodného kúpeľa a postavíme ho do studenej vody, aby sme rýchlo zastavili tepelné pôsobenie. Necháme ho vychladnúť, občas premiešame, aby sa navrchu nevytvorila kožka.

7. Nádobu na mrazenie s obsahom asi 1,7 l zľahka vytrieme olejom. Prelejeme do nej vychladnutý krém, uzavrieme ju a mrazíme asi 1 hodinu, kým krém nenamrzne na steny a dno nádoby do hrúbky 2,5 cm.

8. Nádobu vyberieme z mrazničkz. Zmes dôkladne prešľaháme vidličkou, aby sme rozbili všetky ľadové krištáliky. Nádobu uzavrieme a mrazíme ďalšiu hodinu. Zmrzlinu vyberieme a prešľaháme ešte raz, potom zavretú nádobu vrátime do mrazničky aspoň na 2 až 3 hodiny, aby zmrzlina stuhla.

9. Asi 30 minút pred podávaním zmrzlinu preložíme do chladničky, aby trochu zmäkla. Ako prílohu podávame sladké oblátky.
Príprava: 40 minút bez chladenia a mrazenia.