
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cesto: 9 vajec, 400 g prášk. cukru, 400 g polohrubej múky, 1 hera, prášok do pečiva. kakao plus červená potravinárska farba, 500 ml malinového alebo jahodového sirupu, marhuľový alebo jahodový džem, rum punčová poleva: 300 g práškového cukru, 1 lyžička oleja, 2 lyžičky solamilu, sirup, punčová aróma
POSTUP PŘÍPRAVY
Z prísad na cesto si spravíme cesto - Rozdelíme vajká - vyšľaháme zvlášť žĺtky a zvlášť bielky. Do žĺtkov pridáme heru, rozmiešame, postupne pridáme cukor, múku a prášok do pečiva. Skúsime si cesto rozdeliť na tri rovnaké diely. Jeden ostane biely. Do druhej časti dáme kakao a do tretej potravinársku červenú farbu.
Pláty zvlášť upečemie, husto popicháme vidličkou a necháme vychladnúť.
Spravíme si sirup - jahodový alebo malinový sirup plus rum (nemusí ísť) stačí polievať aj čistým sirupom. Ja ho riedim s trochou vody, aby koláč nebol presladený alebo sa pridá rum.
Na kakaový plát nalejeme sirup. Mal by sa dobre vsiaknuť (aj preto to popichanie cesta). Potrieme džemom. na kakaový plát položíme červený plát. Opäť polejeme sirupom, natrieme džemom a na vrch dáme biely plát. Vrch dobre polejeme. Môže sa dať tenká vrstva džemu.
Na záver sa poleje punčovou polevou, ktorú pripravíme zmiešaním cukru, oleja, sirupu, môže sa pridať punčová aróma alebo rum a zahustíme solamilom. Ja to robím od oka, takže si nepamätám presné množstvá. :-)
Necháme vsiaknuť a dobrú chuť.
![]() |
1 |