*♥*Domáce rožky*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1/2 kg hladkej múky, 1/4 l mlieka, kocka droždia, 3 - 4 PL oleja, čL soli, 1 PL medu, trocha vody (ak treba... ja som dala asi 1/2 dl vlažnej vody)

POSTUP PŘÍPRAVY

xxx

Múku preosejeme do misy, prilejeme vlažné mlieko, v ktorom sme rozmiešali med. Do jeho stredu rozdrolíme droždie, necháme stáť 5 min. a pridáme olej a soľ. Cesto vymiesime. Je to dosť tuhé cesto, dá sa dobre miesiť v DP. Ja som ho teraz vymiesila hnetačom, len tak ručne (no ručne ako ručne :) miesila mašinka, ale ja som ju držala ) lebo som cesto dala cez noc kysnúť do chladničky. Ráno som sa zobudila a misu s cestom som vybrala. Cesto bolo nakysnuté parádne, lenže bolo veľmi studené. Rozkrojila som ho na 4 časti a sformovala do bochníčkov.
Zapla som rúru, nastavila som t = 40°C a nechala som cesto zohriať . Asi po 10 min som vybrala prvý bochníček, ostatné ešte stále naberali energiu v rúre :) Formovanie rožkov: Bochníčky rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu s hrúbkou cca 1/2 cm. Kruh rozrežeme na 4 rovnaké časti
a tieto kruhové výrezy stočíme smerom od špicu ku kruhovému okraju, pričom konce rolky zahneme dnu.
Vyformované rožky uložíme na plech s PNP a necháme ich 20 min kysnúť v teple (zasa som ich dala do rúry t= 50°C)
Keď rožky nabehnú cca na 2/3 finálnej veľkosti, môžeme ich potrieť vajcom, v ktorom sme rozšľahali 1 PL mlieka. Posypeme semienkami, soľou
(alebo čím chceme - môže byť aj syr) a dáme do rúry. Obidva plechy som dala do rúry naraz a piekla som pri 180°C so zapnutým ventilátorom pri dolnom i hornom ohreve. Horný plech som vybrala po 10 min., rožky boli upečené.
Dolný plech som potom dala vyššie a ešte dopiekla pár minút (asi 3 - 4 min) . Priemerná doba pečenia býva 15 min., ale zapnutý ventilátor pečenie urýchli.
Boli mňamové, také na zožranie :))
Celkovo vyjde 16 kusov rožkov (bežnej veľkosti ako v obchode)