Saté omáčka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Toto je originál saté omáčka, ktorá slúži ako dip. Podáva sa k korenistej kuracinke, špízom, ale je super aj ku chrumkavej zeleninke, alebo bravčovému. Namiesto arašidov sa dá kľudne použit arašidové maslo. Potrebujeme 150 g nesolených arašidov, 3 PL oleja, 1 malú cibuľku,2 strúčiky cesnaku - pretlačené, 1 červenú španielsku chilli papričku, 2,5 cm kúsok zázvoru, 5 cm kúsok citrónovej trávy, 1/2 ČL rímskeho korenia/rímskej rasce, 3 PL nasekanej koriandrovej vňate, 1 PL sézamového oleja, 1,75 dl kokosového mlieka, 2 PL hustej sójovej omáčky (ketjap manis), 2 ČL citrónovej šťavy, soľ, čierne korenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Zdá sa to byť pracné, ale myslím, že s dobrým kuchynským robotom v pohode. Do robota si dáme arašidy a s 2PL oleja ich rozmixujeme na hladkú masu. Vyberieme do misky a do mixéra dáme cibuľu, cesnak, chilli, zázvor, citrónovú trávu, rímske korenie a koriander. Všetko zasa rozmixujeme na pastu. Na panvici zi ohrejeme 1PL oleja a sézamový olej a pridáme cibuľovú pastu. Opekáme za občasného miešanie 10-15 minút na nízkom ohni. Pridáme orechy, kokosové mlieko, sójovku a citr. šťavu a za stáleho miešania to ešte všetko spolu ohrejeme. Dochutíme soľou a korením.