Pissaladière - provensálsky slaný koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 350 g hladkej múky * 20 g kryštálového cukru * ½ kocky droždia * štipka soli * 150 ml mlieka _____ Náplň: olivový olej * 900 g cibule * 2 lístky čerstvého tymianu * 1 bobkový list * štipka soli a mletého čierneho korenia * 12 ančovičiek * zelené a čierne olivy _____ Okrem toho: maslo na vymastenie plechu a olej na upravenie cesta

POSTUP PŘÍPRAVY

Recept mám z obalu droždia. Už som ho tak dllllho chcela vyskúšať a konečne som sa k tomu dostala :))) Namiesto ančovičiek sa môžu použiť drobné ryby (sardinky alebo haringy). Ja som nakrájala sleďové očká. Nerátala som ich, v jednom balení bolo 6 kúskov a tie som poprekrajovala. A nerátala som ani olivy. Jednoducho som ich len uložila :)) Ale koláč je perfektný a hodí sa k nemu biele vínko :))

múka, cukor, soľ, droždie
prilejeme teplé mlieko a vymixujeme cesto, ktoré dáme na teplé miesto nakysnúť 30-40 minút
kým cesto kysne pripravíme si olivy čierne som poprekrajovala a zelené nechala v celku
takto som nakrájala sleďové očká
cibuľu nakrájame na krúžka
opražíme ju na olivovom oleji, ochutíme tymiánom (dala som sušený, čerstvý som nemala), soľou, čiernym mletým korením a 1 bobkový list
opražený cibuľa
a cesto krásne nakyslo
maslom vymastíme plech, ja som vymastila plech aby sa mi lepšie prichytil papier
cesto šupneme na plech
a rukami namočenými v oleji
dotvarujeme cesto na plechu, ja som si troška pomohla aj takýmto valčekom
na cesto rozložíme opraženú cibuľu
rozložíme ryby a do každého štvorca uložíme olivy, ja som do čiernej dala zelenú a tak som ich vtlačila do cesta
upečieme, podľa receptu to malo byť 220 st. 30 minút ale ja som piekla na 180 st. takých 25 minút a koláč bol upečený a cesto zo spodu chrumkavé :)
výborne by sa k tomu hodilo biele víno :))