Pissaladière - provensálsky slaný koláč

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cesto: 350 g hladkej múky * 20 g kryštálového cukru * ½ kocky droždia * štipka soli * 150 ml mlieka _____ Náplň: olivový olej * 900 g cibule * 2 lístky čerstvého tymianu * 1 bobkový list * štipka soli a mletého čierneho korenia * 12 ančovičiek * zelené a čierne olivy _____ Okrem toho: maslo na vymastenie plechu a olej na upravenie cesta
POSTUP PŘÍPRAVY
Recept mám z obalu droždia. Už som ho tak dllllho chcela vyskúšať a konečne som sa k tomu dostala :))) Namiesto ančovičiek sa môžu použiť drobné ryby (sardinky alebo haringy). Ja som nakrájala sleďové očká. Nerátala som ich, v jednom balení bolo 6 kúskov a tie som poprekrajovala. A nerátala som ani olivy. Jednoducho som ich len uložila :)) Ale koláč je perfektný a hodí sa k nemu biele vínko :))
 |
múka, cukor, soľ, droždie |
 |
prilejeme teplé mlieko a vymixujeme cesto, ktoré dáme na teplé miesto nakysnúť 30-40 minút |
 |
kým cesto kysne pripravíme si olivy čierne som poprekrajovala a zelené nechala v celku |
 |
takto som nakrájala sleďové očká |
 |
cibuľu nakrájame na krúžka |
 |
opražíme ju na olivovom oleji, ochutíme tymiánom (dala som sušený, čerstvý som nemala), soľou, čiernym mletým korením a 1 bobkový list |
 |
opražený cibuľa |
 |
a cesto krásne nakyslo |
 |
maslom vymastíme plech, ja som vymastila plech aby sa mi lepšie prichytil papier |
 |
cesto šupneme na plech |
 |
a rukami namočenými v oleji |
 |
dotvarujeme cesto na plechu, ja som si troška pomohla aj takýmto valčekom |
 |
na cesto rozložíme opraženú cibuľu |
 |
rozložíme ryby a do každého štvorca uložíme olivy, ja som do čiernej dala zelenú a tak som ich vtlačila do cesta |
 |
upečieme, podľa receptu to malo byť 220 st. 30 minút ale ja som piekla na 180 st. takých 25 minút a koláč bol upečený a cesto zo spodu chrumkavé :) |
 |
výborne by sa k tomu hodilo biele víno :)) |