Čerešňový koláč
![](//img-new.mimibazar.sk/h/bs/10/090706/20/j15952.jpg)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
3 vajíčka, 1 vanilkový cukor, 250 g kryštálového cukru, 2 dl oleja, 3,5 dl mlieka, 400 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 50 ml kakaa, ovocie, džem, čokoládová poleva: 100 g čokolády na varenie, 50 g Cery, pár kvapiek oleja
POSTUP PŘÍPRAVY
Menší experiment, ktorého výsledkom je celkom chutný a svieži ovocný koláčik. Miesto čerešní môžete na cesto naukladať akékoľvek čerstvé, zmrazené, alebo kompótové ovocie.
![](https://img-new.mimibazar.sk/s/bs/9/090706/20/k43506.jpg) |
Celé vajíčka vyšľaháme najprv s vanilkovým cukrom, |
![](https://img-new.mimibazar.sk/s/bs/9/090706/20/k43507.jpg) |
pridáme kryštálový |
![](https://img-new.mimibazar.sk/s/bs/9/090706/20/k43508.jpg) |
a šľaháme do hustej peny. |
![](https://img-new.mimibazar.sk/s/bs/9/090706/20/k43509.jpg) |
Pridáme *3 dl mlieka*, |
![](https://img-new.mimibazar.sk/s/bs/9/090706/20/k43510.jpg) |
2 dl oleja, prešľaháme, |
![](https://img-new.mimibazar.sk/s/bs/9/090706/20/k43511.jpg) |
pridáme po lyžiciach múku zmiešanú s práškom do pečiva a zároveň šľaháme. |
![](https://img-new.mimibazar.sk/s/bs/9/090706/20/k43512.jpg) |
Odoberieme si 1/3 cesta (vychádza to tak na 4 dl), pridáme dve rovné lyžice kakaa (alebo 50 ml) |
![](https://img-new.mimibazar.sk/s/bs/9/090706/20/k43513.jpg) |
pol deci mlieka |
![](https://img-new.mimibazar.sk/s/bs/9/090706/20/k43514.jpg) |
a metličkou vymiešame dohladka. |
![](https://img-new.mimibazar.sk/s/bs/9/090706/20/k43515.jpg) |
Na maslom vymazaný a múkou vysypaný plech nalejeme najprv svetlé cesto |
![](https://img-new.mimibazar.sk/s/bs/9/090706/20/k43516.jpg) |
a naň lyžicou rovnomerne ponalievame kakaové cesto. Nemusíte premiešavať, |
![](https://img-new.mimibazar.sk/s/bs/9/090706/20/k43518.jpg) |
naukladáme husto ovocie - tu som použila rozmrazené a odkvapkané čerešne a na mieste, kde mi čerešne nevyšli, mám broskyne. Upečieme pri teplote 175° C približne 15 min, mne úplne stačilo 13 min - treba si to radšej odsledovať, koláčik by mal byť upečený dozlatista. |
![](https://img-new.mimibazar.sk/s/bs/9/090706/20/k43519.jpg) |
Ešte horúci potrieme hrubšou vrstvou pikantného džemu – tu mám ríbezľový, necháme vychladnúť a polejeme čokoládovou polevou |
![](https://img-new.mimibazar.sk/s/bs/9/090706/20/k43520.jpg) |
čokoládu na varenie roztopíme v horúcom vodnom kúpeli, pridáme Ceru, asi pol lyžičky oleja, vymiešame. Čokoládu nenalievam hneď, stiahnem z vodného kúpeľa, nechám trošku vychladnúť a až potom nalievam na koláč. Necháme stuhnúť a horúcim nožom nakrájame na rezy. |
![](https://img-new.mimibazar.sk/s/bs/9/090706/20/k43521.jpg) |
Ten s čokoládou som piekla skôr, tu je ďalší v poradí (potrebovala som minúť zamrazené čerešne a bolo ich ešte dosť) |
![](https://img-new.mimibazar.sk/s/bs/9/090706/20/k43522.jpg) |
a teraz poprášený práškovým cukrom. |
![](https://img-new.mimibazar.sk/s/bs/9/090706/20/k43537.jpg) |
... |
![](https://img-new.mimibazar.sk/s/bs/9/090706/20/k43538.jpg) |
... |
![](https://img-new.mimibazar.sk/s/bs/9/090706/20/k43974.jpg) |
a marhuľový - ešte za horúca si ho posypte 1 vanilkovým cukrom, nechajte vychladnúť a posypte práškovým cukrom. |