Čerešňový koláč

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
3 vajíčka, 1 vanilkový cukor, 250 g kryštálového cukru, 2 dl oleja, 3,5 dl mlieka, 400 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 50 ml kakaa, ovocie, džem, čokoládová poleva: 100 g čokolády na varenie, 50 g Cery, pár kvapiek oleja
POSTUP PŘÍPRAVY
Menší experiment, ktorého výsledkom je celkom chutný a svieži ovocný koláčik. Miesto čerešní môžete na cesto naukladať akékoľvek čerstvé, zmrazené, alebo kompótové ovocie.
 |
Celé vajíčka vyšľaháme najprv s vanilkovým cukrom, |
 |
pridáme kryštálový |
 |
a šľaháme do hustej peny. |
 |
Pridáme *3 dl mlieka*, |
 |
2 dl oleja, prešľaháme, |
 |
pridáme po lyžiciach múku zmiešanú s práškom do pečiva a zároveň šľaháme. |
 |
Odoberieme si 1/3 cesta (vychádza to tak na 4 dl), pridáme dve rovné lyžice kakaa (alebo 50 ml) |
 |
pol deci mlieka |
 |
a metličkou vymiešame dohladka. |
 |
Na maslom vymazaný a múkou vysypaný plech nalejeme najprv svetlé cesto |
 |
a naň lyžicou rovnomerne ponalievame kakaové cesto. Nemusíte premiešavať, |
 |
naukladáme husto ovocie - tu som použila rozmrazené a odkvapkané čerešne a na mieste, kde mi čerešne nevyšli, mám broskyne. Upečieme pri teplote 175° C približne 15 min, mne úplne stačilo 13 min - treba si to radšej odsledovať, koláčik by mal byť upečený dozlatista. |
 |
Ešte horúci potrieme hrubšou vrstvou pikantného džemu – tu mám ríbezľový, necháme vychladnúť a polejeme čokoládovou polevou |
 |
čokoládu na varenie roztopíme v horúcom vodnom kúpeli, pridáme Ceru, asi pol lyžičky oleja, vymiešame. Čokoládu nenalievam hneď, stiahnem z vodného kúpeľa, nechám trošku vychladnúť a až potom nalievam na koláč. Necháme stuhnúť a horúcim nožom nakrájame na rezy. |
 |
Ten s čokoládou som piekla skôr, tu je ďalší v poradí (potrebovala som minúť zamrazené čerešne a bolo ich ešte dosť) |
 |
a teraz poprášený práškovým cukrom. |
 |
... |
 |
... |
 |
a marhuľový - ešte za horúca si ho posypte 1 vanilkovým cukrom, nechajte vychladnúť a posypte práškovým cukrom. |