Čerešňový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3 vajíčka, 1 vanilkový cukor, 250 g kryštálového cukru, 2 dl oleja, 3,5 dl mlieka, 400 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 50 ml kakaa, ovocie, džem, čokoládová poleva: 100 g čokolády na varenie, 50 g Cery, pár kvapiek oleja

POSTUP PŘÍPRAVY

Menší experiment, ktorého výsledkom je celkom chutný a svieži ovocný koláčik. Miesto čerešní môžete na cesto naukladať akékoľvek čerstvé, zmrazené, alebo kompótové ovocie.

Celé vajíčka vyšľaháme najprv s vanilkovým cukrom,
pridáme kryštálový
a šľaháme do hustej peny.
Pridáme *3 dl mlieka*,
2 dl oleja, prešľaháme,
pridáme po lyžiciach múku zmiešanú s práškom do pečiva a zároveň šľaháme.
Odoberieme si 1/3 cesta (vychádza to tak na 4 dl), pridáme dve rovné lyžice kakaa (alebo 50 ml)
pol deci mlieka
a metličkou vymiešame dohladka.
Na maslom vymazaný a múkou vysypaný plech nalejeme najprv svetlé cesto
a naň lyžicou rovnomerne ponalievame kakaové cesto. Nemusíte premiešavať,
naukladáme husto ovocie - tu som použila rozmrazené a odkvapkané čerešne a na mieste, kde mi čerešne nevyšli, mám broskyne. Upečieme pri teplote 175° C približne 15 min, mne úplne stačilo 13 min - treba si to radšej odsledovať, koláčik by mal byť upečený dozlatista.
Ešte horúci potrieme hrubšou vrstvou pikantného džemu – tu mám ríbezľový, necháme vychladnúť a polejeme čokoládovou polevou
čokoládu na varenie roztopíme v horúcom vodnom kúpeli, pridáme Ceru, asi pol lyžičky oleja, vymiešame. Čokoládu nenalievam hneď, stiahnem z vodného kúpeľa, nechám trošku vychladnúť a až potom nalievam na koláč. Necháme stuhnúť a horúcim nožom nakrájame na rezy.
Ten s čokoládou som piekla skôr, tu je ďalší v poradí (potrebovala som minúť zamrazené čerešne a bolo ich ešte dosť)
a teraz poprášený práškovým cukrom.
...
...
a marhuľový - ešte za horúca si ho posypte 1 vanilkovým cukrom, nechajte vychladnúť a posypte práškovým cukrom.