*♥*Špenát, ktorý miluje celá naša rodina*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

60 - 70 dg čerstvého listového špenátu, 5 PL oleja, 3 PL hladkej múky, soľ, mčk, 5 - 6 strúčikov cesnaku , 3/4 l mlieka, vajco (alebo zvyšné bielky z nejakého pečenia)

POSTUP PŘÍPRAVY

Špenátové listy zbavíme koreňovej časti a dobre ich umyjeme a ešte raz prepláchneme pod tečúcou vodou. Potom ich otrasieme a vložíme do hrnca s vodou. Vody nedáme veľa, stačí asi 1,5 cm vrstva na dne. Prikryjeme a varíme asi 5 minút. Necháme trocha vychladnúť a potom špenát vyberieme do sitka, necháme odkvapkať. Špenát na doske ručne posekáme nožom nadrobno. (Môže sa i pomixovať, ale my nechceme pretlak, chutí viac kúskový.)
Urobíme bledohnedú zápražku a zalejeme ju mliekom, pridáme posekaný špenát a miešame. Pridáme soľ a mčk. Keď špenát začne vrieť, už je dosť hustý, preto pridáme časť vody z varenia špenátu. Súčasne pridáme roztrepané vajco / vajcia - počet podľa chuti / a povaríme na minimálnom stupni. Po odstavení prelisujeme do špenátu cesnak v množstve podľa chuti. Môžeme ešte dosoliť a prikoreniť.

Očistený umytý špenát dáme variť (asi len 5 minút) do hrnca s vodou (málo vody), scedíme. Vodu zo špenátu si zachytíme do nejakej nádoby a odložíme bokom. Špenát posekáme nadrobno (ale nie napadrť) alebo ho fukneme do mixéra. Ja to nemixujem veľmi, len tak "kapánek" mixnem, lebo nechceme mať z toho pretlak. Niekedy mi to manžel iniciatívne seká nožíkom na doske.
Urobíme bledohnedú zápražku
zalejeme ju mliekom, pridáme posekaný špenát a miešame. Zhustnutý zriedime vývarom zo špenátu a pridáme soľ, korenie, vajco (nemusí nutne byť), necháme povariť.
Do hotového prelisujeme cesnak a dobre rozmiešame.
Papáme buď takto ...s mexickými kuracími prsiami, ...http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=13513&user=32120
... alebo s vypraženými trojhrankami....http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=15696
alebo s volským okom, alebo vareným vajcom... alebo... špenátom polejeme gnocchi alebo špagety = mňamka ... možností je veľa, špenát je naša obľúbená papena :-) a vždy sa čudujeme, keď niekto vraví, že ho nemá rád.