Lángoš ( vynikajúci lepší som ešte nejedla :-)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1kg polohrubej múky, 0,5l mlieka, 250g kyslej smotany, 1 kocka droždia, štipka cukru, 1KL sóda bikarbóna, 1PL (zarovnaná) soľ, 1KL mletej rasce, olej, cesnak. ( kto nemá rád rascu, tak si ju do cesta nepridá)

POSTUP PŘÍPRAVY

Z mlieka, štipky cukru a droždia pripravíme kvások. Keď napučí zmiesime ho s múkou, soľou, rascou, sódou bikarbonou, kyslou smotanou a zvyšným mliekom. Vymiesime cesto a odložíme na 1 hodinu do chladničky. Potom z cesta vyformujeme toľko bochníčkou, koľko potrebujeme, zvyšok môžeme dať do mikroténových sáčkou do chladničky. Bochníčky necháme kysnúť ešte 20 minút v teple. Vykysnuté bochníčky roztiahneme a vytvarujeme do lángoša a v dostatočnom množstve oleja vyprážame. Hotové lángoše potierame kečupom alebo rozotretým cesnakom, a posypeme postrúhaným syrom. Sú ozaj vynikajúce, vrelo odporúčam, mäkučké sú aj na druhý deň ak zostanú :-) My si ich zvykneme máličko ohriať v mikrovlnke a chutia ako čerstvé. Dobrú chuť.