Olivový koláč a opečené baklažánové plátky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Olivový koláč: 250 g polohrubej múky, 4 vajcia, 150 ml olivového oleja, 150 ml bieleho vína, 150 g šunky na kocky, 150 g nastrúhaného syra, 100g čiernych 100 zelených olív /alebo akákoľvek kombinácia/, trochu vegety, soľ, korenie. Baklažánové plátky: 1 baklažán, soľ, olivový olej, provensalské korenie, čierne mleté korenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Ďalšia inšpirácia z časopisu DObré jedlo, Júl 2009.

Všetky suroviny si prichystáme a olivy šunku nakrájame, syr postrúhame.
Do misy si preosejeme múku, pridáme vajcia, olej, víno a polovicu nastrúhaného syra. Ochutíme soľou a vegetou a vymiešame polotuhé cesto. Formu vyložíme papierom na pečenie a naplníme cestom.
Na cesto navrstvíme šunku, olivy (pozatláčame do cesta) a na vrch syr.
Dáme zapiecť do rúry. Najprv na 10 minút na 200 stupňov. a potom na 25-35 minút na 180 stupňov.
Podávame s bielym vínom alebo dobre vychladeným pivom :)
A ešte k baklažánovým čipsom :) Baklažán nakrájame na tenké plátky, dobre osolíme a necháme odstáť (najlepšie aj pol hodiny). POtom ich dobre opláchneme a vysušíme /prípadne len zotrieme vodu a soľ kuchynskou papierovou utierkou). POukladáme na väčší plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme korením a vložíme do rúry. 180 stupňov cca 20-30 minút (ak máte funkcie gril alebo ventil či ako sa to volá, tak kľudne dajte to), treba odsledovať,my sme boli nedočkaví a mali ich tam menej a sme ich v polovici aj otáčali.