Krehký kurací GYROS a domáce tortily



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

pre 4 osoby: Mäso - 750g kuracích rezňov z pŕs, 1/2 citróna, 1/2 lyžičky sušeného tymiánu, 1 lyžička sušeného oregana, soľ, čierne mleté korenie, 50ml olivového leja, 5 strúčikov prelisovaného cesnaku, 3 polievkové lyžice kečupu / pretlaku /, 3 cibule nakrájané na kolieska, Šalát - menšia hlávka čínskej kapusty, 3 paradajky, 1 veľká farebná paprika, kelímok smotany, 4 strúčiky prelisovaného cesnaku, placky a la tortily - 4 hrnčeky hladkej múky, 1 1/2 hrnčeka vody, soľ, 1/2 sáčka prášku do pečiva, hladká múka na pomúčenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Príprava mäsa:
1., prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na renzančeky. Pripravíme si marinádu - vytlačíme si šťavu z citróna, pridáme bylinky, soľ, korenie, prelisovaný cesnak a olivový olej. POtom do marinády vložíme nakrájané mäso a dobre premiešame, aby sa marináda dostala všade. Necháme minimálne 30 minút odležať v chlade / najlepšie cez noc /.

2., mäso tesne pred prípravou necháme odkvapkať cez sitko / šťavu si môžeme nechať na iné dobroty :o) /, zprudka ho opečieme do chrumkava zo všetkých strán. Hotové mäso si necháme odložené bokom na vyhriatom mieste. Vo výpeku si osmahneme na kolieska nakrájanú cibuľu do sklovita, keď je cibuľa hotová pridáme kečup / prípadne pretlak / a osmahnuté mäso. Všetko spolu premiešame.

Príprava šalátu:
Čínsku kapustu si umyjeme / ako všetko ostané :o)) / a pokrájame na jemné prúžky, rovnaký postup použijeme aj na papriku a paradajky. Dresing - pretlačený cesnak zamiešame do kyslej kapusty / môžeme si ho pripraviť keď nakladáme mäso, dresing bude chutnejší /. Ním pri servírovaní prelejeme šalát, najprv jemne, radšej nech si každý dochutí podľa vlastnej chuti.

Príprava placiek:
1., múku, vodu, soľ a prášik do pečiva zmiešame a urobíme si cesto vhodné na vaľkanie, v prípade potreby pridajte múku, alebo vodu / môžete si pomôcť aj mixérom /. Cesto nechám chvíľu odpočívať - kým si upečiem mäsko a cibuľu.
! cesto je dosť lepkavé ! pri vaľkaní je treba mať po ruke dosť hladkej múky na dosku aj valček.

2., Z hotového cesta si odkrojíme menšie kúsky, ktoré vyvaľkáme na jemné placky. NEZABUDNITE, že cesto sa veľmi lepí a treba mať dobre pomúčenú dosku a valček.
Pečieme na horúcej panvici NA SUCHO. !!!! Múka sa pripeká, takže po každej placke si treba panvicu vyutierať hrubou vrstvou kuchynských utierok, prípadne čistou utierkou, ktorú môžete oželieť, nakoľko aj po praní môže ostať fľakatá.
Z tohto množstva cesta máte cca 17 placiek / záleží od toho ako na hrubo ich vaľkáte /. Jedna placka sa pečie cca do 2 minút - z každej strany cca 1 minútu - na elektrickej platni teplota 7.


PRAJEM Vám DOBRÚ CHUŤ . S plackami si narobíte kopec špiny, ale stojí to za to :o)). Tímea